Ga naar de inhoud
Zachte speculaas
© Regula Ysewijn

Dikke speculaas

Door Regula Ysewijn

Heel wat mensen volgen het populaire programma Bake Off waarin Regula Ysewijn een van de juryleden is. Begin dit jaar publiceerde Regula een erg bijzonder boek, Van Wafel tot Koek genaamd. Daarin brengt ze de rijke bakcultuur uit de Lage Landen samen, in een boek vol prachtige foto’s en heerlijke bakrecepten. Dit is een van de gerechten uit haar boek.

Over dit recept voor dikke speculaas vertelt Regula Ysewijn in de inleiding: “Dikke speculaas, een traditionele sinterklaas- en winterlekkernij, is het soort speculaas dat het meest thuis wordt gebakken, omdat het niet veel techniek vereist. Het is een koek zonder poespas, want je hoeft het deeg alleen maar op een bakplaat te drukken en te bakken – geen gedoe met een speculaasplank. Het resultaat is een stevige speculaas met een dunne knapperige rand en een zachte binnenkant. Als je op het midden drukt, veert het iets terug. Je moet hem niet helemaal gaar bakken, want dan wordt hij droog; 15-20 minuten is genoeg om het binnenste vochtig te laten blijven. Als deze speculaas koud is, wordt hij knapperiger, maar als hij goed gebakken is, wordt hij niet droog, want meestal is hij al lang op voordat hij de kans krijgt om uit te drogen. Deze speculaas werd vroeger ook door veel bakkers verkocht en sommige ouderwetse bakkers verkopen hem nog steeds.

“Dit is een familierecept voor zelfgemaakte dikke speculaas van een man die de uitbater van een van de oudste authentieke Belgische cafés was. Ik heb over hem en zijn café, De Kat, geschreven in mijn boek over dit kwetsbare Belgische erfgoed, Authentieke Belgische Cafés. Sinds hij me dit recept heeft gegeven, heb ik deze speculaas al heel vaak gemaakt, en het is een grote favoriet bij mijn familie en vrienden. Ik heb er wel stiekem een heel klein beetje kruidnagel aan toegevoegd voor wat extra pit.”

 

Uit: Van Wafel tot Koek, Regula Ysewijn, Carrera Culinair, februari 2023