Ga naar de inhoud
Filodeeggebak met custard & rabarbercompote
Amber Vanbossel

Filodeeggebak met custard & rabarbercompote

Door Louise De Brabandere

Knapperig bovenaan, zacht en zoet binnenin en afgewerkt met een zoetzure rabarbercompote met vanille. Ik ben geen grote zoetekauw, maar voor dit filodeeggebak mag je me altijd wakker maken.

Dit nagerecht vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten. Als accordeon opgevouwen filodeegvellen worden er samen met een eenvoudige custard op basis van melk, eieren en suiker in de oven gebakken en overgoten met een laagje suikersiroop. Een origineel idee, waarop eindeloos veel variaties mogelijk zijn. Verwerk eens citruszeste in je custard, of serveer, zoals hier, met een zelfgemaakte compote in plaats van de siroop. Het hoeft ook geen dessert te zijn, vervang de suiker in je custard door peper en zout en voeg je favoriete specerijen toe. Steek fijne schijfjes groenten of gestoofde spinazie en feta tussen de filodeegkreukels en smeer na het bakken in met een mengsel van olijfolie, knoflook en platte peterselie. Zei iemand brunch?

Filodeeg is een flinterdun en delicaat deeg dat niet rijst maar wel ultrakrokant wordt in de oven. Het meest bekend van baklava. Ik leg ze graag eens boven op een curry die zo de oven ingaat, of maak er een hartige plaattaart, of dunne crackers met gemalen kaas en sesamzaad mee.