Ga naar de inhoud
Geroosterde pompoen met cashewcrème en knapperige kappertjes
Amber Vanbossel

Geroosterde pompoen met cashewcrème en knapperige kappertjes

Door Louise De Brabandere

Is het een spread, een dip, een saus of een crème? Goed nieuws: het kan al die dingen zijn! Cashewcrème is zijdezacht, met een subtiele notensmaak en frisse citrustonen.

Een veelzijdige saus om in te dippen, op sandwiches te smeren of om, zoals hier, geroosterde groenten op te serveren. Met een aantal extra eetlepels water maak je er een vloeibare pastasaus of saladedressing van. Deze crème op basis van noten is opmerkelijk lichter dan bechamelsaus, room of mascarpone, maar heeft een vergelijkbare smeuïge textuur en geeft gerechten een gevoel van ‘zuivel’, maar dan zonder melk.

Cashewcrème klinkt een beetje als koken op restaurantniveau, maar het houdt niets meer in dan noten met een handvol ingrediënten glad blenden. Bechamelsaus maken duurt aanzienlijk langer. Met dit basisrecept kun je vervolgens alle kanten uit. Gooi er gerust eens wat verse kruiden of je favoriete specerijen in.

Een simpel gerecht gelaagd opbouwen geeft complexiteit. En het zijn vaak de kleine extra efforts die het maken. Zoals gefrituurde kappertjes. Door deze kleine bloemknoppen kort in hete olie te bakken vouwt het knopje helemaal open tot een mooi kapperbloempje. Ze worden licht en knapperig en maken dit gerecht net dat tikkeltje verfijnder, zonder veel extra moeite.