Ga naar de inhoud
Kipgehaktballetjes met ricotta in bouillon met orzo, crème fraîche & dille
Elena Heatherwick

Kipgehaktballetjes met ricotta in bouillon en orzo, crème fraîche & dille

Door Julius Roberts

De Engelse Julius Roberts is behalve chef-kok ook boer, op zijn boerderij in Dorset. Hij publiceerde met The Farm Table een kookboek waarin hij zijn passie voor duurzaamheid, dierenwelzijn, tuinieren en de seizoenen combineert. Naast verhalen over zijn leven op de boerderij, staan er honderd gerechten in het boek, gebundeld per jaargetijde.

Over zijn recept voor kipgehaktballetjes met ricotta in bouillon vertelt hij het volgende: “In de donkere dagen van de herfst, wanneer de dreigende mistroostigheid van de winter neerdaalt, heb ik vaak zin in een kop verkwikkende kippensoep. Wij maken thuis regelmatig verschillende versies en er staat bijna altijd wel een pan bouillon op het vuur te borrelen. Soms kook ik een hele kip met een boel groenten, dan trek ik het vlees eraf en gooi ik dat terug in de bouillon met een schep aioli. Mijn moeder maakt een verrukkelijke soep van gemalen kip met dragon, heerlijk voor als je je niet lekker voelt. Maar dit hier is een geliefde klassieker, met toevoeging van deze goddelijke gehaktballetjes, die sprankelen van de citroen en rijk zijn van de ricotta. Ze hebben een delicate textuur en zijn zeer licht en sappig.”

 

Uit: The Farm Table, Julius Roberts, Fontaine Uitgevers, september 2023