Ga naar de inhoud
Latke
Amber Vanbossel

Latke met zure room en zeewierkaviaar

Door Louise De Brabandere

Gefrituurde aardappel, wie kan eraan weerstaan? Frieten mogen dan wel de bekendste uitvoering zijn van in hete olie gebakken patat, maar deze minder bekende latkes maken de nederige aardappel plots elegant.

Afgewerkt met een lepeltje zure room en zeewierkaviaar, zien deze knapperige aardappelpannenkoekjes er verdomd gesofisticeerd uit. Zet ze op uw zondagse brunchtafel of maak ze als lunch of aperohapje.

De latke zelf heeft maar twee hoofdingrediënten: aardappel en ui, een onderschatte, magische combinatie. Ze vormen in tal van gerechten een onafscheidelijk duo. In gratin dauphinois, Spaanse tortilla, aardappelsalade en deze latkes. Origineel worden latkes met gele ajuinen gemaakt, maar in deze versie gebruiken we lente-ui. Ik hou van hun aardsheid en subtiele preismaak die de aardappel complimenteert.

Wring de geraspte aardappel zo goed mogelijk uit. Hoe minder vocht, hoe krokanter de latke in de hete olie bakt. Ook de keuze van vetstof doet ertoe, ze verleent smaak aan de aardappelpannenkoek. Ik kies voor een kwaliteitsvolle extra vierge olijfolie, maar ook ghee of geklaarde boter zijn goede keuzes. Eet ze recht uit de pan. Hoe langer je de latkes laat liggen, hoe minder krokant ze worden.