Ga naar de inhoud
Zeebrasem van de grill met kappertjesboter
David Loftus

Zeebrasem van de grill met kappertjesboter

Door Bart van Olphen

Als er iemand iets over vis te zeggen heeft, is het wel Nederlander Bart van Olphen. De man reist de hele wereld rond, op zoek naar ’s werelds mooiste en verantwoorde visserijgemeenschappen.

Hij stichtte het duurzame vismerk Fish Tales, waarvan je de blikjes bij ons in de supermarkt vindt. Op zijn Youtube-kanaal kan je zien hoe hij op de meest afgelegen plekken vis bereidt. En het is op die manier dat hij ontdekte dat de meeste vissers hun vis gewoon op open vuur bereiden, vaak in de meest primitieve omstandigheden. Als je dan weet dat wij maar al te vaak de woorden ‘vlees’ en ‘BBQ’ in één zin gebruiken, vond Bart van Olphen het dringend tijd om ons te leren om ook vis op het vuur te leggen. In een nieuw kookboek, ‘Vis van de BBQ’, reikt hij daarvoor allerlei technieken en recepten aan.

“Wat lekker is hoeft niet meteen mooi te zijn. Maar het kán wel. Een hele vis op de BBQ bijvoorbeeld: beeldschoon, van kop tot staart, van vin tot kieuw. En tegelijk: lekker. Leuk ook, met je handen het vlees van de graat pulken. Zelf gebruik ik voor hele vissen graag een groot visrooster waar de vis tussenin wordt geklemd. Niet alleen handig om de vis regelmatig om te draaien, maar ook om de vis erna los van het rooster te maken. Een basisrooster kan ook prima werken.”

 

Uit: Vis van de BBQ. Het ultieme handboek, Bart van Olphen, uitgegeven bij Carrera Culinair, 304 p., 35 euro, mei 2024