Ga naar de inhoud
Sticky tofu
Amber Vanbossel

Sticky tofu

Door Louise De Brabandere

Ben jij het type persoon dat afhaakt wanneer het woord tofu valt? Dan is dit recept voor jou!

Kijk, ik neem het je niet kwalijk, ik trok er zelf ook lang mijn neus voor op. Tofu maakt het je niet bepaald gemakkelijk om van te houden. Zo’n zompige, smaakloze blok gestremde en samengeperste sojabonen is op zich niet het meest inspirerende ingrediënt. Maar eenmaal je weet hoe je deze proteïnebom moet behandelen, wordt tofu een plezant wit canvas om mee te spelen. Tofu is net een kameleon die eender welke gedaante aanneemt, zowel op vlak van smaak als textuur. Van romige silken tofu waarmee je chocolademousse maakt, tot heel stevige tofu die je krokant bakt.

In de Chinese en Koreaanse keuken zijn ze niet bang om krachtige smaakmakers toe te voegen, en dat is exact wat tofu nodig heeft om te schitteren. Crunch en een plakkerige, smaakvolle saus, is waar deze ‘sticky tofu’ om smeekt. Door de tofu in ruwe blokjes te trekken, krijgt hij veel hoekjes en kantjes die in de oven heerlijk krokant worden. Vervolgens wentel je de crunchy bites in een dikke, plakkerige saus die het perfecte evenwicht vindt tussen zoet, zuur en hartig. Als ik je hierna niet heb kunnen bekeren, dan weet ik het ook niet meer.