Ga naar de inhoud
Rv
Rv

Loes en Krikke

Antwerpen

Informatie

Congresstraat 42,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

Zalig tafelen vandaag? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie.

Bijna drie ton san-marzanotomaten: daar hebben Loes & Krikke en hun team net passata van gemaakt. Genoeg om de rest van het jaar pizza’s mee te beleggen.

Ook bij Loes & Krikke heeft de coronacrisis voor een ommezwaai gezorgd. 22 jaar lang hadden ze een cateringbedrijf en werkten ze met wat de boer leverde. In de lockdown viel alles van de ene dag op de andere weg, en startten ze met speltpizza’s uit hun eigen houtoven. En dat gaan ze ook blijven doen, aangevuld met kleine gerechtjes. Hongerig als we zijn, proberen we die kleine gerechtjes alvast uit bij een craft IPA biertje van brouwerij Kees (6,5 euro). De crackers (7) zijn prima om de heerlijke geroosterde biet met stracciatella en dukkah (11) op te lepelen.Negentig procent van wat Loes & Krikke brengt, is vegetarisch. Alle pizza’s kunnen ook vegan gemaakt worden, en er staat wekelijks een vaste vegan pizza op de kaart. De spelt komt van de coöperatieve Flietermolen, waar de maling gebeurt zoals Loes & Krikke het graag willen. De keuze voor spelt is niet toevallig: allereerst omwille van het groeiend aantal glutenintoleranties, maar ook omdat spelt veel minder gemanipuleerd kan worden. Alle pizza’s op de kaart zien er heerlijk uit en dus besluiten we om te delen. Het worden een pizza rossa met stracciatella, pikante pepertjes en selder (19), en een pizza bianca met fior di latte, shiitake, tallegio, malabarspinazie en gerookte ham (21). Zonder dat we erom vragen, krijgen we de restjes mee in een kartonnen doos.

Ongeveer alles wordt hier zelf gemaakt: zuurdesembrood, kombucha, kruidenthee, koekjes. Het vlees komt van Carnivale, waar oude melkkoeien pas op 15 of 20 jaar geslacht worden. Ondertussen is het team van Loes & Krikke ook al jaren nauw betrokken bij de boerderij Ons Logisch Voedsel, waar ze mee instaan voor de zaaiplannen. Een fijne no-nonsensespot in hartje stad, met overigens ook een heerlijk terras.

Prijs: € / Concept: Koken met de oogst van de dag. / Op je bord: Niets uit de grootindustrie. / In je glas: Natuurwijnen, niet-alcoholische dranken zijn zelfgemaakt, sapjes van De Drie Wilgen, plat water gefilterd met actieve kool, spuitwater van Ordal, fairtradekoffie. / Wat met afval: Meeste verpakkingen zijn recycleerbaar. / Troef: Werken volgens het aanbod van de boeren, en niet omgekeerd. / Kan beter: Ze blijven worstelen met verpakkingen en proberen die zo veel mogelijk te beperken.