Ga naar de inhoud
Folia
rv

Folia

Antwerpen

Informatie

Mechelsesteenweg 112,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

Het goudkleurige licht, het art deco-achtige glasraam en het groenbruine interieur zorgen meteen voor gezelligheid. Dat was al  zo bij ‘Les Annees Folles’, het restaurant dat hier vroeger was, en het gevoel is nu ook onmiddellijk: dit is intiem en warm.

Hier zit je goed. Wel meer mensen vinden dat, want op een doordeweekse avond loopt de zaak vol. Folia biedt ‘vegetable-forward fine dining’. Als modieus buzzword kan dat tellen, maar je weet meteen waar het over gaat: groenten. Geen strikte vegan keuken waar room, eieren en kaas geweerd worden, wel lichte en frisse gerechten waar groenten voorop staan. Ik ben in goed gezelschap. Vriendin is recent veganistisch gaan koken en weet ondertussen hoe je kaas maakt van cashewnoten en room van linzenproteïne. Maar ze is soepel. Zij gaat voor het vegetarisch menu (68 euro). Ik kies de flexitariër optie (78 euro), waar een sint-jacobsvrucht en buikspek in verwerkt worden. Terwijl er voor de lunch drie gangen zijn, serveert Folia ’s avonds uitsluitend een vijfgangenmenu. Maar het zijn geen immense porties, wordt ons verzekerd. Over de grootte van de cocktails doen we niet moeilijk. Een bloody mary (14 euro) en een dark & stormy (14 euro) zijn een goed begin.

Chef Bart Gauweloos is klassiek gevormd in de Frans-Belgische gastronomie, en dat merk je aan de elegante borden, de evenwichtige smaken en zijn voorkeur voor een saus als bindend element. We zijn al onder indruk van de hapjes, waar we de beste erwten ooit proeven, en we gaan op die manier voort. Een witte gazpacho met koolrabi smaakt licht en zuur, als een verse appel. Een gebrande ui met pompoenschijfjes is zacht en pittig. De bloemkool met shisoazijn proeft zoals ik ze nog nooit heb gemaakt, de sint-jacobsvrucht is een lekkere aanvulling. Het hoofdgerecht valt me iets te zwaar. Het buikspek is compact en solide, ik had zonder gekund. De bruine saus overweldigt. Maar we blijven ons verbazen over wat je kunt doen met kastanjes, witloof en enokipaddenstoelen. “Misschien overdrijven we een beetje”, zegt de bediening als er na de peer met ijs en botermelk nog huisgemaakte zoetigheden op tafel komen. Fijn, zo’n restaurant dat gezond en genereus is.

 

Info

Open voor lunch en diner van maandag tem vrijdag.

 

De rekening

Wij betaalden 220 euro voor twee cocktails, water, een glas rode wijn (9 euro), drie glazen witte wijn (10 euro), een vegetarisch (68 euro) en een flexitariër menu (78 euro).

 

Onze score

Prijs/kwaliteit ****

Eten ****

Bediening ****

Atmosfeer ****

 

Door Lene Kemps