Ga naar de inhoud
Kris Vlegels
Kris Vlegels

JEAN sur MER Harbor Cafe

Antwerpen

Zalig tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie.

Een lekkere fastfoodhap met een funky naam, en vis getooid met een MSC-duurzaamheidslabel: dat is waar het Jean sur Mer Harbor Café onder de Antwerpse kathedraaltoren voor staat. Jean sur Mer kenden we al van de foodtrucks, van de Brasschaatse viswinkel en van de diepvriesvis in de supermarkten. Waar vroeger café ‘t Bolleke zat, opende Jan Kegels eind vorig jaar samen met partner Peter Vlyminck een visbar. Iets voor liefhebbers van de betere fish-and-chips (14 euro), garnaalkroketten (6) en visburgers (vanaf 9,50), hoewel ook vegetariërs er aan hun trekken komen en carnivoren er een burger met kip kunnen scoren.

Dankzij zo’n MSC-certificaat kan je de vis traceren van net tot bord. MSC brengt in kaart hoe het gaat met de visbestanden en waar welke vis gevangen mag worden. Sommige soorten, zoals pladijs en grijze garnaal, doen het goed in onze Noordzee en dus komen die van dichtbij. Andere soorten zoals pollak, heek en vlaswijting mogen van MSC niet voor onze kusten gevist worden en komen van verder weg. De eerste prioriteit bij Jean sur Mer Harbor Café is om duurzame visserij te promoten, niet zozeer om enkel te kiezen voor lokale producten. “MSC is onze enige kans om wereldwijd het tij te keren”, vindt Jan Kegels.

Prijs: € / Concept: Zowel de vis als het restaurant hebben een MSC-label. / Op je bord: Vis komt rechtstreeks van vissers of producenten. Groenten via groothandel, tomaten van bioboer. / In je glas: Linken naar de zee, zoals Cutty Sark whisky, Hierbas de las Dunas en Appelaere appelsap uit Zeeland. / Wat met afval: Overschotten worden gepekeld of gefermenteerd en verwerkt in burgers of sauzen. / Troef: Eerste restaurant en foodtrucks die MSC-gecertificeerd zijn. Verpakkingen enkel in recycleerbaar papier. / Kan beter: De duurzaamheidsfilosofie wordt niet doorgetrokken bij het aankopen van groenten en drank.