Ga naar de inhoud
Materia fine dining
rv

Materia

Antwerpen

Informatie

Dageraadplaats 3,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

Welke Vlaming zou op het idee komen om een restaurant ‘Grondstof’ te dopen? Doe hetzelfde in het Italiaans, en je krijgt het poëtische ‘Materia’.

Het Napolitaanse trio Gaetano, Melinda en Luigi landde in mei vorig jaar in het hart van de Antwerpse Zurenborgwijk. Hier geen pizza of borden pasta, er wordt hoger gemikt en dat merk je ook aan het chique interieur, met fluweel, tapijt, parket, veel licht en gouden accenten. Chique betekent hier niet stijf. Er heerst een gezellige en lawaaierige drukte, waar sommelier Gaetano in Nederlands met een vet Italiaans accent met veel grapjes en gebabbel een gulle bijdrage aan levert.

Geen à la carte hier, de keuze beperkt zich bij het menu degustazione ‘Utopia’ tussen vier gangen (77 euro) of vijf (95). Aangepaste wijnen (36/45) of sappen (20/25) zijn er ook. Ik hoor naast ons iemand vragen naar het Bob-arrangement, maar dat is er niet. ‘Je kunt ook nergens een halve pizza bestellen’, weet Gaetano.

Bij een glas champagne (16) komen drie geraffineerde hapjes, die meteen de toon zetten. Over elk detail is nagedacht. De gefrituurde bloem met gefermenteerde tomaat en rundstartaar is een heus kunstwerkje. De parmigiana di melanzane in een kommetje is gewoon overheerlijk. Het zuurdesembrood wordt vergezeld van zelfgemaakte boter die opgeklopt is met tomatenwater en olijfolie. En zo gaat het maar door, heel gedetailleerd en verfijnd. Een delicaat voorgerecht van inktvis die als pasta gesneden is, wordt afgewerkt met tartaar van iberico, bouillon van dashi en drie structuren van appel. Gaetano presenteert er met veel verve en passie een Italiaanse wijn bij. Langs zijn neus weg grapt hij ook nog dat er maar twee slechte dingen zijn in België: het weer en de belastingen.

Dan komt een terrine van kip met lijnzaad en vanille-ijs, met ernaast een bordje ravioli del plin met krab en tomaat. Het is een interessant experiment, zo’n zoete toets bij een hartig gerecht. Toch vinden we dat teveel verschillende smaken tegelijk om onze aandacht vragen.

Ook bij de volgende gerechten merk je dat hier mensen met liefde en ambitie werken. Er volgt nog ravioli met burrata di buffala en zwarte look, dan tarbot met groene asperges en ansjovis, gepresenteerd op een zandloper, en natuurlijk een dessert. Fijne gerechten en ingrediënten, tot in de details verzorgde borden, een perfecte cuisson, heel lekker allemaal. Naar mijn smaak ontbreekt hier maar één ding: de eenvoud waarvoor de Italiaanse keuken zo bekend is.

 

Info

Woensdag, donderdag en vrijdag open voor lunch en diner. Dinsdag en zaterdag enkel diner. Zondag en maandag gesloten.

 

De rekening

We betaalden 345 euro voor twee vijfgangenmenu’s met een supplement voor kaas, twee glazen champagne, het waterforfait en wijnarrangement.

 

Onze score

Prijs/kwaliteit ***

Eten ****

Bediening ****

Atmosfeer ****

 

Door Marian Kin