Ga naar de inhoud
RV
Rv

Noordoever

Leuven

Zalig tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie.

Een restaurant dat sinds 1898 bestaat in Zürich, dat was de inspiratiebron voor Noordoever. Eind 19de eeuw al konden de Zwitsers bij Hiltl aanschuiven voor een vegetarisch buffet, en ze betaalden per gewicht voor wat ze op hun bord schepten. Geen slecht concept, vonden de Leuvenaars van Noordoever. Zes jaar geleden gingen ze van start, eerst met een vegetarisch buffet, later werd dat veganistisch. Wie er komt eten, heeft de keuze uit 25 gerechten en betaalt per gram. Alles kost evenveel: 3,20 euro per honderd gram. Ideaal voor wie met kinderen uit eten wil, want zo betaal je pakweg 5 euro voor een portie op kindermaat.

Je eet hier op het ritme van de seizoenen. Geen tomaten in de winter dus. Sommige groenten komen van De Wikke. Dat is een sociaal project in Herent en Heverlee waar biogroenten gekweekt worden. Maar omdat er zoveel groenten nodig zijn voor het buffet – “wij kopen wortelen per 50 kilo” – wordt ook heel veel besteld bij Biofresh, een biologische distributeur.

De drijfveer achter dit alles is in eerste instantie de zorg voor het klimaat, en voor de gezondheid. Dirk Vandervoort: “Je kan een steak eten van een koe die goed verzorgd werd. Maar wij vinden dat het ook zonder dieren kan. Daarnaast zorgen we ervoor dat het buffet alles bevat wat een mens nodig heeft op het vlak van voedingsstoffen.”

Prijs: € / Concept: Veganistisch buffet waar je per gram betaalt. / Op je bord: Alles is bio. Groenten zijn zo veel mogelijk Belgisch. / In je glas: Biologische dranken, meestal uit eigen land. Sappen, limonade en icetea worden zelf gemaakt. Wijnen zijn biologisch, biodynamisch of vegan. Koffie en thee komen van de Leuvense branderij Onan. / Wat met afval: Er wordt nauwelijks iets weggegooid. Het keukenafval gaat naar ‘een bevriend varken’. En wie komt afhalen en zelf een doosje meebrengt, krijgt korting. / Troef: Zeer toegankelijk en betaalbaar veganistisch concept. Doorgedreven focus op duurzaamheid. / Kan beter: De keten is al zo kort mogelijk, maar nog niet alles wordt lokaal gekweekt.