Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
rv

Tiflis

Leuven

De Georgische taal is wonderlijk. Niet alleen staat het menu bij Tiflis vol met een opeenvolging van medeklinkers, ook het begrip shemomechama wordt vermeld. Ruwweg betekent het: ‘ik heb te veel gegeten’, met de onvertaalbare nuances die het prefix shemome met zich meebrengt: dat het per ongeluk was, dat je er niet ontevreden over bent en dat iedereen je zal begrijpen.

Wij begrijpen het in elk geval na een bezoek aan Tiflis. “Etentjes duren legendarisch lang in Georgië”, zegt Anna, de eigenares en bezielster van het restaurant. “De gerechten blijven maar komen, en alles is even lekker. In Georgië wordt elke gast beschouwd als een geschenk van God, dus die moet verwend worden.”

Tiflis is het eerste Georgische restaurant in Leuven, en misschien het eerste moderne in Vlaanderen. “We serveren alvast kleinere porties”, zegt Anna. “We hebben de gerechten wat verfijnd, en sommige ingrediënten moeten we aanpassen. De Georgiërs hebben een grote voorliefde voor walnoten, maar die zijn in België een beetje bitter, dus mengen we vaak met pecannoten. We willen ook geen eetmuseum zijn, maar een restaurant met een eigen signatuur.”

We bestellen alvast een negroni met walnotensiroop (11,5 euro), een glas natuurlijke bubbels (12 euro) en gaan voor het sharing menu (43 euro, vegetarisch: 41 euro) dat een staalkaart van de Georgische keuken biedt. Bij elk hapje zijn we verbaasd over de bijzondere smaken. Wie had gedacht dat kroketjes van rode bonen zo lekker zouden zijn. Dat je aubergine kunt vullen met een crème van walnoten en pecannoten, en dat je piepkuiken kunt serveren met walnoten- en pecannotensaus. En dat je daarna nog altijd zin hebt in een dessert van rodewijnpudding met pecannoten. Uiteraard ben ik meteen weg van het ultieme comfortfood: chatsjapoeri, een broodbootje gevuld met kaas en eigeel. Brood, ei, kaas. Je eigenste minifondue. Enkele jaren geleden riep René Redzepi van Noma Georgië uit tot de laatste grote onont­dekte eetcultuur in Europa. Helemaal waar. Laat maar komen, die walnoten.

 

De rekening

Wij betaalden 124,5 euro voor een negroni, een glas bubbels, een biertje, een glas rosé, twee tasting menu’s van 6 gangen en dessert.

 

Onze score

Prijs/kwaliteit ****

Eten ****

Bediening *****

Atmosfeer ****

 

Door Lene Kemps