Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
rv

De Lieve

Gent

Al sinds de jaren 80 spijst en laaft De Lieve Gentenaars en curieuze passanten. Afgelopen juli kreeg het restaurant met Jean-Michel Teerlinck en Julien Malingreau nieuwe gezichten. Hun ervaring in events en nightlife verklaart de hippe saus waarin De Lieve – voortaan met ovale bar en uitgebreid straatterras – marineert.

Ik hoor alvast minder Gents geroezemoes dan verwacht; een kaart met onderverdelingen als ‘à partager’, ‘entrées’ en ‘plats’ zet de toon. Wanneer we de barman naar de wijnsuggesties per glas vragen barst hij net niet in lachen uit. Zijn beste tip: een fles. Uit de overdaad aan prijzige Bourgogne kiezen we een fles Pascal Jovilet Blanc Fumé (55 euro) uit de Loire. Heerlijk mineraal om mee te starten en dankzij de zuren even ideaal om zomerse gerechten te verfrissen.

Parijs in Gent, zou je denken. Dat is niet helemaal wat de eetkaart uitstraalt. Ovengebakken Griekse feta (14), vitello tonnato (18) en melanzane (20) trekken ook wat mediterraanse zon aan. Pissaladière (16,50) blijkt een specialiteit van het huis te zijn.

Terwijl het plezier erin bestaat om de pizza zelf aan tafel te versnijden is hij hier al in losse strips verdeeld. Ook over de ansjovis had ik graag mijn mening gedeeld, maar de lookmayonaise en de overdaad aan zoet gekonfijte ui snoeren mij de mond.

Dan heb ik meer geluk met de artichaut (15) waarvan de binnenkant royaal opgevuld is met groene bonen en hazelnoot. Een gevoel dat ik niet lang kan vasthouden wanneer een carpaccio van pulpo (23) zonder aangekondigde citrusdressing – maar mét een tulpenveld aan roze pepers – wordt ingezet. Samen met excuses volgt er snel een sappigere versie, maar de bessen blijven het verpesten.

Bij een dorade met ratatouille (27) bestel ik nog een portie patatas De Lieve (6), krokant gefrituurde aardappelkubusjes – opgebouwd in fijne tranches en keurig geserveerd in een zilveren pannetje. Mijn gezelschap heeft intussen zijn zuinig geportioneerde mafaldini pesto (24) in enkele happen opgemaakt voor ik kan vragen of ik mag proeven.

Geen slecht woord over de locatie of sfeerzetting – de tafelonderleggers van de hand van Maria Crucera zijn lichtjes geniaal – maar om het genereuze hart van de Lieve te doen kloppen moet er kritischer naar het bord gekeken worden.

De rekening:
Ik betaal 181 euro voor 3 starters, 2 hoofdgerechten, 1 bijgerecht, 1 fles wijn en 1 fles water.

Onze score:

Prijs/kwaliteit ***
Eten ***
Bediening ***
Atmosfeer ***

 

Door Lene Kemps