Ga naar de inhoud
rv
rv

Trente

Leuven

Trente is al jaren een begrip in Leuven. Het lijkt bijna onfatsoenlijk om de beginperiode met Kwinten De Paepe nog te vernoemen, omdat chef Bart Springael en sommelier David Daenens zo overtuigend hun eigen draai aan dit restaurant hebben gegeven met een elegante, maar ook erg intellectuele benadering van koken.

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Het interieur maakt dat meteen duidelijk: bewust onafgewerkt, Japan-achtig, met een air van duurzaamheid en de allure van werk in opbouw. “Net als onze keuken”, zegt David. “A work in progress, waar niet de prijs van de materialen doorslaggevend is, maar wel wat je ermee doet. Een pure en minimalistische aanpak, zonder overbodige versieringen.

Daenens en Springaels zijn het typevoorbeeld van de nieuwe culinaire dynamische duo’s: niet klassiek geschoold – David begon met universitaire studies in de filosofie en geneeskunde, Bart is interieurarchitect – maar gebeten door eten en koken, en gedreven door de drang om een verschil te maken.

Bij een ambitieuze chef heb je tegenwoordig niet te kiezen, en ook hier stappen we direct in een vijfgangenmenu (89 euro). Typisch dat we bij de hapjes al meteen als gek zitten te noteren: galetje van radijs gevuld met verse wrongel, op smaak gebracht met oesterblad en matchathee; om uiteindelijk te zeggen: we eten het gewoon op.

Trente serveert verfijnde gerechten met uitgesproken smaken. Regenboogforel wordt gecombineerd met de friszure toetsen van groene appel, het warme van wasabi en de lichte anijssmaak van dille. Kabeljauw krijgt het gezelschap van gerookte schelvis en wordt afgewerkt met krokante prei en Belgische kaviaar. Tarbot is omringd door zachte morieljes, bloemkool en vin jaune. Een stukje iberico presa smelt weg met een aardpeer en dadels. Ik moet opzoeken wat Aurélie van Karditsel is, maar het blijkt geitenkaas, en karditsel is geen vergeten groente maar een kaasmakerij. Elke gang is een plezier, en we vinden het verontrustend dat we de hele avond alleen zitten in dit restaurant met amper twaalf plaatsen. Maar het nieuwe Trente bestaat al bijna tien jaar, dus we gaan ervan uit dat er in Leuven wel een dozijn fine dining-liefhebbers te vinden zijn.

Muntstraat 36, Leuven, trente.be

Prijs/kwaliteit

★★★★☆

Eten

★★★★☆

Bediening

★★★★☆

Atmosfeer

★★★☆☆

Rekening

We betaalden 241 euro voor twee vijfgangenmenu’s, twee glaasjes bubbels (30 euro), één aangepast wijnarrangement met halve glazen (18 euro, normaal: 32 euro) en twee halve glazen dessertwijn (10 euro).

Wijn

David Daenens serveert graag verrassingen. Kleine domeinen als Steinbock Cuvée 3 Schwestern; ‘L’ Arpent des Vaudons’, een witte Sauvignon uit de Loire of stevig Spaans rood, Los Losares garnacha tintorera.