Lalibela
Leuven-
-
Prijs
-
Onze score
-
Categorie
-
Gepubliceerd12/10/2024
Het allereerste Ethiopische restaurant in België, House of Lalibela in Leuven, ging verleden jaar, na net geen twintig jaar, failliet. Ook het legendarische Kokob in Brussel moest na zeventien jaar de deur sluiten. Maar kijk. Daar verrijst een nieuwe Lalibela in Leuven. De keuken heeft alles om vandaag erg goed in de markt te liggen: een vegan en vegetarische basis, een vanzelfsprekende no-waste-aanpak (de alomtegenwoordige injera-pannenkoek doet dienst als bestek en bord), een verfijnd gebruik van kruiden, een natuurlijke sharing-aanpak en een ontegensprekelijke authenticiteit. Wot, een pittige stoofpot, wordt al eeuwen op dezelfde manier gemaakt. De kruidenmix berbere, in deze keuken echt ‘the spice of life’, is al net zo lang essentieel. Injera wordt nog steeds van teffmeel gebakken, een oergraan.
Een ronde, sponsachtige pannenkoek vol kleurige bergjes wordt voor ons gezet. We kozen een combo-menu (25 euro) met twee vleesgerechten en drie vegan of veggie schotels en combineren dat met een typische stoofpot: een doro wot alicha (18 euro), een kippenbout met een eitje in kurkumasaus. We zien kool, sla, kaas, twee keer lamsvlees en twee soorten linzen. We verbazen ons erover hoe moeilijk het is om met je handen te eten. Bestek is beschikbaar, maar wij doen een poging om de etiquette te respecteren. We vouwen de injera in allerlei vormen, gebruiken alleen de rechterhand, maar krijgen slechts kleine porties opgeveegd. We prullen en ploeteren. Als ik mijn vingers – wat zeg ik, halve hand – aflik, is dat niet alleen omdat het lekker is. Dit is geen grote gastronomie. Maar wat er ontbreekt in verfijning wordt goedgemaakt door gezelligheid, generositeit en charme.
De rekening
Wij betaalden 63 euro voor een combo-menu, een stoofpot, 2 glazen cava (7 euro) en 2 pintjes (3 euro).
Onze score
prijs/kwaliteit ****
eten ***
bediening ***
atmosfeer ***
Door Lene Kemps