Ga naar de inhoud
Malmö in Elsene
rv

Malmö

Elsene

Informatie

Amerikaansestraat 88,
Elsene
Routebeschrijving Bezoek website

Lakhdar Hamina-Lakhdar is een van die horecagoeroes met een feilloze radar. Hij is de bezieler van heel wat van mijn favoriete Brusselse plekjes, was betrokken bij het bejubelde Old Boy en opende recenter het Mexicaanse Vérigoud en de New York style pizzeria Fight Club.

Het zijn plekjes waar ik graag eet, en die ook mijn hart verwarmen. Bij Malmö, zijn seafood restaurant, is dat niet anders. De gezelligheid waait naar buiten, en je verwacht half dat je een verwelkoming zult krijgen zoals Norman in de tv-serie Cheers, waarbij het hele café zijn naam roept. Dat gebeurt uiteraard niet. Maar het is alsof ik het gehad heb.

Malmö biedt de klassieke takeaway schotels met krab en kreeft, maar de restaurantkaart is opgebouwd uit oesters en kleine bordjes om te delen. Het is een moderne invulling van de ‘bistro de la mer’. Het restaurant is niet groot en het is wat schuifelen op een kruk aan de toog. Maar de huiscocktail (14 euro) maakt veel goed: een mengeling van twee sakés, elegant en onverwacht licht. “Dat is de liefde die je proeft”, zegt de bediening die met veel enthousiasme heeft geshaket. We vallen aan op de gefrituurde spiering (9,5 euro) en ik ben helemaal in vervoering van de aardappelsalade (6 euro) die net crunchy en ‘mayonaisy’ genoeg is. De gefrituurde calamares met spicy dip (11 euro) zijn weg voor je sint-jakobsvruchten (19 euro) kunt zeggen. Ze smelten in een crème van aardpeer en zachte ui, met
nootjes bovenop. Ik ga nog voor een broodje kreeft, de typisch Amerikaanse lobster roll (26 euro). Het heeft iets heel genereus; een mond vol warm brood, lauwe kreeft en frisse dressing. Tafelgenoot ziet dat er scheermessen worden opgediend. En hoe kan hij de inktvis met chorizo gemist hebben?

Je wordt gulzig in een lekker en gezellig restaurant, en we merken dat we er op drie kwartier tijd in geslaagd zijn om vijf schotels naar binnen te werken. We mogen nog niet weg gaan, vindt de bediening, we moeten op zijn minst een uur blijven. Tafelgenoot gaat voor een bordje kaas (14 euro) en ik word aangenaam verrast door een Pavlova (10 euro) die naar binnen glijdt als een reusachtige marshmallow. Malmö forever.

 

Info

Donderdag, vrijdag en zaterdag open voor lunch en diner. Dinsddag en woensdag enkel diner. Zondag en maandag gesloten.

 

De rekening

Wij betaalden 154 euro voor water, twee cocktails, vier glazen witte wijn, vijf schotels, kaas en een dessert.

 

Onze score

Prijs/kwaliteit ****

Eten ****

Bediening ****

Atmosfeer ****

 

Door Lene Kemps