Bonenchili
Door Louise De Brabandere
De nederige boon kampt onterecht met een hardnekkig imagoprobleem, maar de veelzijdige en gezonde peulvrucht is een van de meest onderschatte vleesvervangers.
Ingrediënten
-
ui(en), fijngesnipperd1 1
-
knoflook, tot moes geplet3 3 teentje(s)
-
chilipepertje(s), fijngesneden2 2
-
grote zoete aardappel(s), in blokjes gesneden1 1
-
komijnpoeder1 1 eetlepel(s)
-
korianderpoeder1 1 eetlepel(s)
-
kaneelpoeder1 1 theelepel(s)
-
gerookt paprikapoeder0.5 0,5 theelepel(s)
-
tomatenpuree1 1 eetlepel(s)
-
bonen uit blik, uitgelekt (kies verschillende soorten)400 400 g
-
tomatenstukjes uit blik400 400 g
-
groentebouillon500 500 ml
-
suiker1 1 eetlepel(s)
-
nacho's of rijst
-
koriander
-
limoen
-
kokosyoghurt
-
knapperige uitjes
-
peper en zout
knoflook, tot moes geplet 3 teentje(s)
chilipepertje(s), fijngesneden 2
grote zoete aardappel(s), in blokjes gesneden 1
komijnpoeder 1 eetlepel(s)
korianderpoeder 1 eetlepel(s)
kaneelpoeder 1 theelepel(s)
gerookt paprikapoeder 0.5 theelepel(s)
tomatenpuree 1 eetlepel(s)
bonen uit blik, uitgelekt (kies verschillende soorten) 400 g
tomatenstukjes uit blik 400 g
groentebouillon 500 ml
suiker 1 eetlepel(s)
nacho's of rijst
koriander
limoen
kokosyoghurt
knapperige uitjes
peper en zout
Bereiding
Stap 1
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op middelhoog vuur.
Stap 2
Stoof de ui, de knoflook en de chilipeper 2 minuten aan alvorens de paprika toe te voegen. Stoof nog eens 2 minuten en voeg dan de zoeteaardappelblokjes toe.
Stap 3
Kruid met peper, zout en de specerijen.
Stap 4
Voeg de tomatenpuree toe en roerbak 2 minuten verder.
Stap 5
Voeg nu de bonen, de tomatenstukjes, de bouillon en de suiker toe en laat alles 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Stap 6
Serveer met gekookte rijst of nacho's en werk af met koriander, limoen en eventueel knapperige uitjes en kokosyoghurt.