Ga naar de inhoud
Cougnou
© Regula Ysewijn

Cougnou

Door Regula Ysewijn

Heel wat mensen volgen het populaire programma Bake Off waarin Regula Ysewijn een van de juryleden is. Begin dit jaar publiceerde Regula een erg bijzonder boek, Van Wafel tot Koek genaamd. Daarin brengt ze de rijke bakcultuur uit de Lage Landen samen, in een boek vol prachtige foto’s en heerlijke bakrecepten. Dit is een van de gerechten uit haar boek.

Over dit recept voor cougnou vertelt Regula Ysewijn in de inleiding: “In Wallonië en Frans-Vlaanderen is een vollaardachtig brood bewaard gebleven dat afhankelijk van de streek cougnou of cougnolle wordt genoemd. De vorm is te interpreteren als een wikkelkind: een kindeke Jezus met een knoopje van klei als navel. Maar vaak wordt het brood niet gedecoreerd of wordt er een Jezusfiguurtje van suiker meegebakken. Deze simpele knoopjes zijn de overblijfsels van de kunst van de patacons, die samenhangen met de decoratieve oblaten die in Duitsland op Lebkuchen werden geplakt. Mijn schoonmoeder herinnert zich de suikerfiguurtjes die op haar kerstpeperkoek zaten. Al deze decoraties die op broden werden geplakt komen van een ouder gebruik om een brood met een munt cadeau te doen.”

 

Uit: Van Wafel tot Koek, Regula Ysewijn, Carrera Culinair, februari 2023