Ga naar de inhoud
cheeseburger
Amber Vanbossel

Smashed cheeseburger met rode miso-sriracha-aioli

Door Louise De Brabandere

Wie tegenwoordig zijn burger nog bakt zonder die als een bezetene plat te duwen, is niet meer mee in culiland. Smashed burgers zijn sinds enkele jaren overal. Helaas, met een groenteburger moet je dat niet proberen, die valt gegarandeerd in stukken uiteen in de pan. Maar met plantaardig gehakt, bekom je (afhankelijk van het merk) wél hetzelfde resultaat. Kies voor vleesloos gehakt in plaats van een burger, want dat hangt net iets losser aaneen en is bijgevolg gemakkelijker te pletten. Al speelt het Amerikaanse Beyond Meat in op de trend met ‘Beyond Smash’.

Wat is nu het voordeel van zo’n geplette burger? Wel, door ze stevig tegen de bodem van een loeihete pan te drukken, krijgen de burgers een lekkere, krokante korst. Ze garen sneller dan een dikke burger, wat ervoor zorgt dat ze sappig blijven. En door hun platte vorm krijg je die dubbele cheeseburger tenminste nog in je mond.

Geen hamburger zonder saus! Misschien wel hét belangrijkste onderdeel naast de burger zelf. Deze versie wordt aangekleed met een saus die het midden houdt tussen aioli en mayonaise. Ik combineer zonnebloemolie en extra vierge olijfolie voor meer smaak en voeg rode miso voor body en sriracha voor pit toe. Steek die grill alvast maar aan!