Ga naar de inhoud
Gegrilde steenvruchten met rozemarijn en rozensiroop - Credits Patricia Niven (1)
Patricia Niven

Gegrilde steenvruchten met rozemarijn en rozensiroop

Door Sarit Packer en Itamar Srulovich

Sarit Packer en Itamar Srulovich zijn nog kok geweest bij Ottolenghi, en openden later een reeks Midden-Oosterse restaurants in Londen.

In hun boek ‘Honey & Smoke’ reizen ze al BBQ’end langs de oostkust van het Middellandse Zeegebied, ook wel de Levant genoemd. Tijdens hun reis door al die landen leerden ze dit: “waar rook is, is vuur en waar vuur is, zijn vaak mensen en verhalen en wordt iets lekkers bereid. Waar vuur is, worden maaltijden, vrienden en herinneringen gemaakt.”

Over dit recept zeggen de auteurs in het boek: “Zomerse steenvruchten worden zo lekker op de grill: hun zoete smaak wordt nog intenser in de hitte en contrasteert met het rooksmaakje. Als je bloeiende rozen in de tuin hebt staan als je dit maakt, zou het zonde zijn die geurige blaadjes niet te gebruiken voor de siroop. Het is belangrijk hier te wachten tot de barbecue niet meer gloeiendheet is maar lekker smeult, waardoor dit een perfect gerecht is om de avond mee af te sluiten. Lekker om koud vanille-ijs bij het hete fruit te geven, of, als het is afgekoeld, zure room en zandkoekjes.”

 

Uit: Honey & Smoke – Op zoek naar hete kolen – BBQ’end door de Levant, Sarit Packer & Itamar Srulovich, uitgegeven bij Kosmos Uitgevers, 248 p., mei 2024