Ga naar de inhoud
Kaneelbroodjes - Kanelbullar
Ingrid Hofstra

Kaneelbroodjes – Kanelbullar

Door Ingrid Hofstra

Gravad lax en köttbullar kennen we allemaal, maar de Zweedse keuken kent natuurlijk veel meer gerechten. Zo vieren de Zweden Taco Fredag, ofwel Taco Vrijdag, bij het begin van het weekend. Dan eten ze met het bord op schoot voor tv, met de toppings op de salontafel.

Ingrid Hofstra verzamelde zestig Zweedse gerechten in haar nieuwe boek Het lekkerste uit Zweden. Je leert er over de basics, zoals de ingrediënten voor smörgåsbord en fika, en ontdekt ook hoe je zelf haring kan inleggen.

Ze vertelt dit over de kaneelbroodjes: “Niets schreeuwt meer ‘fika’ dan een kop koffie met een kaneelbroodje. Het schijnt dat de gemiddelde Zweed maar liefst 316 kaneelbroodjes per jaar eet. En als je echt indruk wilt maken, dan bak je ze zelf. Opgerold, geknoopt of gewikkeld – er zijn geen regels. De broodjes worden al sinds 1920 gebakken, maar werden pas echt populair in de jaren 50, toen de ingrediënten betaalbaar werden voor het grote publiek. In 1999 riep de Zweedse raad van thuisbakkers 4 oktober zelfs uit tot Kanelbullens dag.”

Uit: Het lekkerste uit Zweden, Ingrid Hofstra, uitgegeven bij Fontaine Uitgevers, 176 p., 29,99 euro, januari 2024