Ga naar de inhoud
Koreaanse stoofpot
Amber Vanbossel

Koreaanse stoofpot met kimchi en zijden tofu

Door Louise De Brabandere

Plots was daar mijn Koreaanse kookfase, getriggerd door de memoires van muzikante Michelle Zauner, die na het overlijden van haar Koreaanse moeder troost zoekt in de smaken van haar jeugd.

De pagina’s zijn doorspekt met tot de verbeelding sprekende ingrediënten, gerechten en eetgewoontes. Een boek dat letterlijk naar meer smaakt, zodus begon mijn diepe duik in een voor mij relatief onbekende keuken, gedreven door mijn honger en nieuwsgierigheid naar de gerechten die in het boek zo smaakvol beschreven worden. Zoals deze kimchi sundubu jjigae, een loeihete stoof (jjigae) op basis van kimchi en zijdezachte tofu (sundubu), gestoofd in een pikante bouillon.

Voor het chilipoeder gochugaru, de hoeksteen van de Koreaanse keuken, zul je even naar de Aziatische winkel moeten lopen of online moeten bestellen. Maar geloof me, het wordt de moeite waard! Gochugaru heeft een milde pittigheid met een rokerig aroma en een licht fruitige ondertoon. En wordt in tal van Koreaanse bereidingen gebruikt, waarvan kimchi ongetwijfeld de meest gekende is. Typisch aan deze keuken is dat ze super heet geserveerd wordt, in een speciale granieten pot (dolsot) waardoor je deze stoofpot bubbelend op tafel zet. Geen paniek, een gietijzeren kookpot werkt even goed.