Ga naar de inhoud
Lahmacun
Amber Vanbossel

Lahmacun (Turkse pizza)

Door Louise De Brabandere

Sommige gerechten duiken vanuit het niets plots overal op. Tot voor kort had ik nog nooit van lahmacun gehoord, maar sinds enkele weken is de Turkse pizza niet van mijn scherm weg te slaan.

Ik spotte lahmacun eerst op mijn Instagram-feed en kort daarna tijdens een aflevering van Celebrity Masterchef Vlaanderen. Terwijl deze pizza helemaal niet nieuw is, maar al duizenden jaren in het Midden-Oosten gegeten wordt. Fantastisch hoe gerechten uit verschillende culturen via nieuwe kanalen tot bij ons komen en ons smakenrepertoire verruimen.

Elke familie heeft zijn eigen recept, maar het dunne pizzadeeg is meestal belegd met een mix van runds- of lamsvlees, specerijen, verse kruiden en paprika. De gebakken pizza wordt, voor een gebalanceerd smakenpalet, afgewerkt met een frisse salade van platte peterselie, met sumak gekruide rode ui en een kneepje citroensap. Vervolgens rol je hem op tot een soort durum. Dit familiaal comfortfood uit het vuistje is hartig en fris tegelijkertijd. Deze ontraditionele versie is gemaakt van plantaardig gehakt, en om tijd te besparen gebruik ik kant-en-klaarplatbrood dat hier altijd in de diepvriezer ligt. Draai de oven voluit en even later haal je er lekker krokante Midden-Oosterse variant van pizza uit.

Ter info: reken één pizza per persoon als snack en twee per persoon als maaltijd.