Ga naar de inhoud
Babu Gent
SILIQUINI

Babú

Gent

Ik eet vaker frieten dan goed voor me is. Nog vaker liggen slappe versies op mijn maag. Risico’s van het vak die me nooit weerhouden van een volgende test.

Toen ik voor het eerst van de triple cooked fries van Babú proefde, in volle coronaperiode aan huis geleverd, stond ik versteld. Goudkleurig maar licht, in een genereuze vulling met ultrakrokante korst. Babú is dan ook het geesteskind van sterrenchef Gert De Mangeleer. Geen friettent, maar een burgerconcept in de Gentse studentenbuurt. Eind 2023 trok Gert het nog een nieuwe jurk aan: de kaart én het interieur hebben voortaan de uitstraling van een hip restaurant.

De kaart leest als een verzameling citytrips. Zo nemen De Mangeleer en Babú-chef Jef Poppe je op elf trips mee van Beirut (pittig merguezgehakt) over Brighton (gepaneerde kabeljauw) en Bilbao (gekonfijte paprika) tot Bangkok (gefrituurde kip). De Brooklyn veggie (14,5 euro) pakt uit met een oesterzwampastei, cheddar, ijsbergsla en augurk. Naast al die smaken blijven de kwaliteit en textuur van het goudbruine broodje overeind: op het kruispunt van krokant en mals, zout en zoet. Babú is niet voor niets de afkorting van baked bun(ner)s. Zo wordt het briochedeeg met kokosmelk afgebakken in roomboter.

De Boston bunner (17,95) bevat een sappige pulled pork-kroket met rokerige barbecuesaus. De korrelige frieten (4) zijn gelukkig nog even kunstig als ik ze me herinner en de groene salade (12,5) doet zijn banale naam oneer aan. Een bowl met knapperige slascheuten en fijngesnipperde kool wordt verrijkt met poppende mais, jonge spinazie, ingelegde ui, edamame, koriander en sesamdressing.

Met comfortfood is het lastig om uit te blinken: iedereen heeft er wel een mening over en er zijn geen tierlantijntjes om je achter te verstoppen, maar Gert De Mangeleer doet het even soepel als ingenieus.

 

Info

Dagelijks geopend, in het weekend zelfs doorlopend

 

De rekening

Ik betaal 65,30 euro voor twee limonades, één ice-tea, twee burgers, friet en salade.

 

Onze score

Prijs-kwaliteit ***

Eten ****

Bediening ****

Atmosfeer ***

 

Door Femke Vandevelde