Ga naar de inhoud
Lene Kemps
Lene Kemps

Ross

Hasselt
Chef’s tip

Als chef Glenn Ross zelf niet achter het fornuis staat, schuift Glenn Ross ook al eens aan bij een van de collega’s. Ross is een van de favorieten.

Wanneer je na een korte wandeling langs de open keuken in de eetruimte komt, is het even wennen aan het groen en het geroezemoes. Dit is een fijn restaurant, zelfs al staat er nog niets op tafel.

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot. 

Het bejubelde Rosch werd Ross, maar behalve de ‘sch’ en partner Nicole Schellekens is er niets verdwenen. De wereldse aanpak van chef Glenn Ross, het ongedwongen enthousiasme van zijn jonge team en de eigenzinnige kaart, dat is waarom je Rosch bezocht, en die elementen zijn er nog steeds.

Je kiest bij Ross voor vier (65 euro) of vijf gangen (82 euro). Ik twijfel even, want het tweede voorgerecht is kalfszwezerik, het enige product waar ik niet zo dol op ben. Het gerecht wordt met de glimlach vervangen door kalfswangetjes. Ik ben meteen overtuigd.

Glenn Ross moet het niet hebben van subtiliteit, hij schiet de smaken met een bazooka op je af. Soms zet hij je op het verkeerde been. Je leest hamachi (geelvinmakreel), umeboshi (Japanse pruimen), radijs en codium (zeewier) en je denkt aan een lieflijk, genuanceerd, friszuur gerecht. Zo ziet het er ook uit. Maar afhankelijk van waar je je vork steekt, komen ook andere, meer overweldigende en uitgesproken smaken boven. Zoet. Zout. Met een hoofdletter. De wilde zeebaars met venkel en pompelmoes is uitgebalanceerder, maar met de kalfswangetjes en de Baskische txogitxu worden alle registers opengetrokken. Zacht vlees, omringd door jus, met de smaak van spek en paddenstoelen.

Tafelgenoot bekijkt me amper nog, zo is hij in de ban van het eten. Ross maakt krachtige en lekkere keuzes. Verrassend en trendy genoeg om verfijnde smaakpapillen te verleiden, maar voldoende robuust en hartig om ook stoerdere eters mee te krijgen. De afsluiter bewijst dat. Ross biedt, naast het geplande dessert (chocolade met koffie en Kahlúa-likeur) ook een klassieke dame blanche aan. Vers vanille-ijs met een licht gezouten chocoladesaus en slagroom. Stoer, degelijk, af.

Dorpsstraat 34, Hasselt, rosshasselt.be

Rekening
We betaalden 259,90 euro voor twee, met elk het vijfgangenmenu (82 euro), een negroni (12 euro), een supplement voor de dame blanche (8,5 euro) en elk drie glazen wijn (vanaf 7,5 euro).

Wijn
Er wordt geen wijn­arrangement aangeboden, maar er zijn genoeg wijnen per glas. Wij dronken een witte sauvignon (Chapeau ­Melon, 7,5 euro), een witte timorasso (Vigneti Massa, 9 euro) en een rode Portugese Carm Douro (8,5 euro).

Chef
Glenn Ross heeft een indrukwekkend cv en werkte zowel voor Peter Goossens bij Hof van Cleve als voor Heston Blumenthal in The Fat Duck in Australië.