Ga naar de inhoud
Rv
Rv

Le Botaniste

Gent

Zalig tafelen anno 2021? Dat kan net zo goed met liefde voor de planeet, want meer en meer chefs in Vlaanderen en Brussel zetten mee hun schouders onder een nieuwe culinaire traditie: duurzame gastronomie.

Alle vestigingen van Le Botaniste (behalve drie in België zijn er vier in New York) trekken ten strijde tegen pesticiden, additieven, verzadigde vetten en toegevoegde suikers. Dat klinkt zo goed dat tegen 13u15 al heel wat lunchopties uit de toonbank verdwenen zijn. Gelukkig is de glimlach op het gezicht van de medewerkers strobreed. Iedereen – van shopmanager tot flexwerker – heeft hier trouwens alle stappen van bereiden tot serveren onder de knie. Ik kies als voorgerecht voor een detox salade (6 euro) met avocado, wortel, kropsla, kurkuma-uitjes en een aioli van saffraan. Hoewel de geserveerde avocado afkomstig is van een gecertifieerde fairtradeboerderij, kun je moeilijk beweren dat ze een toonbeeld van lokale duurzaamheid is.

In mijn curry-bowl (12) proef ik glutenvrije bruine rijst, gestoomde courgette, broccoli, kokossaus en Gentse kimchi. Voedzaam, vers én knapperig. Van elk menu-item vind je de voedingswaarde en de (gecompenseerde) CO2-uitstoot terug. Ter gelegenheid van Word Tree Day 2021 is Le botaniste trouwens begonnen met de aanplant van een eigen bos in Peru en Armenië.

Wanneer mijn dochter uit haar middagdut opschrikt, wordt mijn toetje met appel, cashew, lijn- en chiazaad (4,5) vingervlug in een milieuvriendelijk doosje verpakt en bestel ik een koffie on the go (3,5). Le Botaniste krijgt terecht steeds meer mensen aan de planten via scherpe prijzen en een gezwinde gastvrijheid.

Prijs: € / Concept: Veganistische Food & Wine Bar op de kaart gezet door de voormalige oprichter van Le Pain Quotidien, Alain Coumont. / Op je bord: Biologisch geteelde groenten en planten. Ze weren room en boter. / In je glas: Naast een aantal zelfgemaakte non-alcoholische alternatieven en kombucha wordt ook (eigen) natuurwijn geserveerd. / Wat met afval: Le Botaniste zet in op composteren en heeft een samenwerking lopen met Too Good To Go om voedselverspilling tegen te gaan. / Troef: vegan en transparant concept tot in de kleinste details. / Kan beter: Het menu is in nagenoeg elke vestiging identiek en van lokale knipogen is weinig sprake. Ook avocado op het menu.