Ga naar de inhoud
Lizette & Lucien
rv

Lizette&Lucien

Oostende

Informatie

Madridstraat 10,
Oostende
Routebeschrijving Bezoek website

Volgens cijfers van Handicap International blijkt dat 1 op de 5 mensen wereldwijd een beperking heeft. Dat is 20% van onze gemeenschap, en toch merk je daar verrassend weinig van.

Bij de Oostendse lunchbar Lizette&Lucien — een initiatief van begeleidingscentrum Duinhelm — zie ik alleen maar hun lachende gezichten. In deze horecazaak werken jongeren, adolescenten en volwassenen met een beperking. Mijn dochter en ik wandelen naar de tafel met een krijtbordje waarop ‘welkom Femke’ staat. Terwijl ze een high-five van een ober krijgt, bestellen we vers sinaasappelsap (6 euro) en een Duuntje (4,5), een lokaal blondbier waarvan de opbrengst naar Duinhelm gaat. Ondertussen verschijnt een ober met magnetisch schrijfbord waarop zij het bijhorende vakje aankruist op het menu rond boterhammen, salades, soepen en quiches.

Onze Krok Ensor (18) is belegd met rokerige pastrami, gerijpte Oud Brugge en warme spitskool in plaats van vlak beleg dat enkel smaak krijgt door het vol te plamuren met ketchup. Voor ons staat echter luchtig geklopte picklesmayonaise waarvan we geen lik onbenut laten.

De tomatensoep met versgebakken croutons (6) heeft een aangenaam vlezige structuur en de ongelijke balletjes bewijzen dat ze met de hand gerold werden. Wanneer het gegrilde molenaarsbrood even de hand van een ober raakt, is de zaalbegeleider streng. Ze snelt meteen richting keuken voor een nieuwe portie.

Door de berg ovenkoek met gegrilde beenham (13,5), ijsbergsla en zoete augurk in het midden van de tafel kunnen we elkaar amper nog zien. Een rondje naar de dessert-ijskast waar vooral de yoghurtcake met citroen (5) mijn naam fluistert, is voor een volgend bezoek.

We hebben uitstekend vers en voedzaam geluncht – achteraf blijkt dat heel wat groenten uit de biopluktuin komen, ook een Duinhelm-project – en de gastvrijheid was oprecht, zonder beperkingen.

 

Info

Open van dinsdag tot zaterdag

 

De rekening

Ik betaalde 63,30 euro voor drie dranken, soep, ovenkoek, croque en salade.

 

Onze score

Prijs/kwaliteit ****

Eten ****

Bediening ****

Atmosfeer *****

 

Door Femke Vandevelde