Ga naar de inhoud
Marquize
rv

Marquize

Middelkerke

Informatie

Henri Jasparlaan 175,
Middelkerke
Routebeschrijving Bezoek website

Willem Hiele is boven alles een chef met een neus voor talent. Uit zijn keuken stroomden al veel jonge ondernemers richting een eigen succesvol concept. Denk maar aan De Drie Ridders in Alveringem en Café du Parc in Oostende.

Sinds november vorig jaar hoort ook Marquize in Westende in dat rijtje, het befaamde restaurant dat werd overgenomen door dertigers Pieter Van Rompaey en Kelly Ponjaert, die eerder Bar Raphaël runden, en onder de naam Table Piek aan homecooking deden. Marquize was twintig jaar lang een trekpleister omwille van haar kreeftmenu, vandaag trekt chef Pieter die lijn door met een focus op vis, schaal- en schelpdieren.

Voor de hapjes bij onze mocktails (appel-tijm en gember-rode biet, 10 euro) vertrekt Pieter uit eenvoudige producten zoals wortel en aardappel. Om dichter bij de zee te komen bestellen we alvast oesters: de lokale Ostendaises (3,5 /stuk) moeten qua zilte nasmaak alvast onderdoen voor de vlezige Utah Beach (4,5 /stuk) uit Frankrijk.

Terwijl mijn tafelgenoten het vlees uit de langoustines (32) peuteren, zet gastvrouw Kelly mijn voorgerecht met kalfszwezerik (36) in. Allesbehalve klassiek kiest Pieter hier voor een elegante espuma van knolselder en een frisse olie van dragon en kappers.

Wanneer we vervolgens te horen krijgen dat de vis van de dag (49) tarbot is, zwichten we daar met zijn drieën voor. De vierde persoon uit ons gezelschap houdt het bij een steak au poivre (48) die geserveerd wordt met een klassieke bordelaisesaus. Stevige prijzen, niet? Klopt. Maar je krijgt er gelukkig wat voor terug.

Geen petieterig staartstuk, maar een flinke moot op de graat bereide tarbot, geflankeerd door prei en venkel. Toch is het visvlees aan de graat nagenoeg glazig, een randgeval dat gecompenseerd moet worden met een weelde aan bijgerechten zoals puree, gebakken champignons, pommes pont neuf en een jus van mosselen – afgewerkt met algenboter – waarvan ik gerust een repasse had gelust.

Solo, vanuit zijn minuscule keuken, heeft Pieter vanavond getoond wat hij à la carte-gewijs na amper vier maanden klaarspeelt. Ik ben alvast benieuwd naar de terugkeer van de houtoven (uit Bar Raphaël) en het aanbreken van het terrasseizoen in Marquize.

 

Info

Op donderdag, vrijdag en zaterdag open voor lunch en diner, woensdag enkel open voor diner, zondag enkel voor lunch.

 

De Rekening

We betaalden voor vier personen 497,50 euro à la carte, zonder alcohol.

 

Onze score

Prijs/kwaliteit ***

Eten ***

Bediening ****

Atmosfeer ***

 

Door Femke Vandevelde