Ga naar de inhoud
rv

Soixante

Antwerpen

Wat een verademing om zelf het verloop van de avond te bepalen. Achter de art-decogevel van de Antwerpse Guldenvliesstraat 60 – waar eerder al Veranda en Sail & Anchor huisden – betaal je naargelang het aantal gangen (vijf, zes of zeven voor respectievelijk 70, 80 of 90 euro) en kies je volledig zelf welke dat worden.

Origineel is ook het minste wat je kunt zeggen over de boem paukeslag-combinaties die in de praktijk wonderwel werken. Ik heb het over zeebaars met rode biet en basilicum, boerenkool met zwarte wintertruffel en pompoen met het blad van zwarte bes. Wie dit soort combinaties doet slagen, kan koken. In dit geval: chef Jakub Blogowski, die eerder al voor Sergio Herman werkte en in Briquet bewees wat hij kan.

In Soixante laat Jakub vlees definitief achterwege. Dat begint al bij het combineren van hamachi met ragfijne schijfjes gele courgette; de verenigende vinaigrette zorgt voor een bord boordevol fraîcheur en intensiteit. De bouillon van cantharellen met gepocheerd ei die daarop volgt heeft iets troostrijks in zich; ook de ketchup van sjalot is een veelzeggend detail. Wat de toegevoegde waarde van de opgelegde zilveruitjes is, of van de slap gefrituurde boerenkool – behalve mij irriteren – weet ik echter niet.

Een nieuwe kans volgt in een gerecht rond gebrande spitskool. De gerookte paling en saus op basis van eekhoorntjesbrood met dille sluiten op het vurige thema aan, alleen maakt de crème van zoete aardappel het geheel nodeloos plomp. Toch wordt hier nooit zwaarwichtig over de borden gedaan. Wie niet goed oplet, hoort niet eens dat de fluweelzachte beurre blanc op basis van gefermenteerde aspergeschillen is. Haar wervelwind aan smaak grijpt je bij de lurven.

Het moet zijn dat ik oud word, maar de grootste tegenvallers zaten vanavond op het niveau van comfort: de harde banken (en de tocht bij het sas) deden me resoluut naar het kleinste menu grijpen. Bovendien is de voorste ruimte zo krap ingericht dat je af en toe een stomp in de rug incasseert. Net voor het afrekenen, aan de overigens geweldig betegelde bar, werden we door het koppel naast ons getrakteerd op de intieme details over het verdere verloop van hun avond. Om maar te zeggen: eten doet leven.

Door Femke Vandevelde

 

De rekening

Wij betaalden 177,5 euro voor een fles water, een cocktail, een mocktail, een glas wijn, twee vijfgangenmenu’s en thee.