Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
Crispy Rice
Crispy Rice

Gebakken groene groenten met krokante rijst en soja-gemberdressing

Door Louise De Brabandere

De lezers die deze rubriek al een tijdje volgen kennen mijn obsessie met textuur in gerechten. Heel specifiek: een knapperige textuur. Krokant brengt speelsheid, complexiteit en een algemeen aangenaam mondgevoel. Vooral het contrast met iets smeuïgs of zachts zorgt ervoor dat elke hap verrassend en interessant blijft. Denk aan romige risotto met een topping van knap-
perige groenten of fluweelzachte soep met croutons. De verschillende texturen maken het gerecht dynamischer en minder eentonig.
Rijke of vettige gerechten kunnen soms zwaar aanvoelen. Een knapperig element – zoals geroosterde noten, krokant gebakken groenten of geroosterd broodkruim – doorbreekt die rijkdom en houdt het gerecht in balans. Zo voelt macaroni met kaassaus minder zwaar aan met een krokant pankokorstje erbovenop.
Knapperige ingrediënten kunnen veel verschillende vormen aannemen. Denk aan schijfjes grannysmithappel in een herfstsalade, gefrituurde uitjes of croutons in een kom soep of een gegratineerde kaas op een ovenschotel. Of, zoals in het recept van deze week, krokant geroosterde rijst. Zo vormt een overschotje rijst een smakelijke crunchy topping boven op gebakken groene groenten met soja-gember­dressing.