Ga naar de inhoud

Apfelstrudel met gekaramelliseerd witlof

Apfelstrudel met gekaramelliseerd witlof
© Toos Vergote

“95% van mijn lichaam bestaat uit hummus,” vertelt auteur Eveline Versluys in haar nieuwe kookboek ‘Gek op Groenten’. De Gentse heeft haar eigen vegan cateringbedrijf dat Vegamuze heet, en ze is verzot op groenten.

Bovendien durft ze in haar recepten best wel verrassend uit de hoek te komen. Zo presenteert ze een zomerse taart, gemaakt van doperwten, aardbeien en een hele citroen, met schil en al.  Of ze maakt chocoladetruffels met zwarte knoflook. Een verfrissende aanpak!

Over dit recept voor Apfelstrudel met gekaramelliseerd witlof vertelt Eveline in de inleiding: “Ik heb mijn liefde voor Duitse (en Oostenrijkse) desserts te danken aan mijn Duitse overgrootmoeder. Ik heb weinig herinneringen aan haar – ze stierf toen ik een klein meisje was –maar wat ik me nog ontzettend goed kan herinneren is de geur van vers gebak die in de hele woning hing telkens wanneer ik op bezoek kwam. Ik weet niet of de liefde voor cake via DNA kan worden doorgegeven, maar één ding is zeker: ik verkies Duits gebak absoluut boven Franse patisserie. Geef mij maar een Schwarzwalder Kirsch-taart in plaats van een crème brûlée, een stuk Mohnkuchen in plaats van een éclair en laten we voor eens en voor altijd duidelijkheid scheppen: een Apfelstrudel is zoveel lekkerder dan een klassieke tarte tatin.

“Hoewel je het misschien niet met me eens bent, moet je dit recept toch eens proberen. Want naast de klassieke ingrediënten voor een Apfelstrudel (appel en kaneel), voeg ik aan dit alles een heel ongewoon ingrediënt toe: witlof. Door het witlof in de pan met de appeltjes mee te karamelliseren krijg je een sensationele vulling waar het bittertje van het witlof een Weense wals danst met de zoete aroma’s van appel, vanille en kaneel. Serveer de Strudel met een bolletje ijs en je zult na één hap beseffen dat ik gelijk had: Apfelstrudel is lekkerder!

“P.S.: Hoewel een traditionele Strudel gemaakt wordt met zelfgemaakt flinterdun deeg, gebruik ik voor dit recept filodeeg uit het diepvriesvak, omdat het sneller en minder arbeidsintensief is, maar wel hetzelfde overheerlijke laagjeseffect heeft. You’re welcome! (of moet ik zeggen: gern geschehen?).”

 

Uit: Gek op Groenten, Eveline Versluys (Vegamuze), Sterck & De Vreese, najaar 2023