Ga naar de inhoud
Coq au vin
Foodbag

Coq-au-vin met aardappelwedges, spek en champignons

Door Foodbag

Een Franse klassieker die iedereen in de vingers zou moeten hebben. De legende gaat dat coq-au-vin al bij de Romeinen op het menu stond, maar dan enkel in keizerlijke kringen. Wijn was een teken van rijkdom, dus het was een enorme luxe om ermee te koken.

Coq-au-vin is een klassiek Frans stoofpotje dat meerdere monden voedt. Ideaal voor een etentje met vrienden op zaterdagavond of een uitgebreid familiediner op zondag. Deze past in het rijtje van het koninginnehapje, de steak tartaar of boeuf bourguignon.

Klassieke regels
Coq-au-vin is simpelweg: Frans piepkuiken, gegaard in rodewijnsaus en geserveerd met aardappelen. Maar zoals bij elke klassieker zijn er een paar vuistregels waar je beter niet van afwijkt. Zo is een bouquet garni onontbeerlijk om je stoofpot de nodige smaak te geven. Een kruidenboeketje maak je makkelijk zelf. Bind een paar takjes tijm, een paar takjes peterselie en twee gedroogde laurierbladeren bij elkaar met keukentouw – zo vis je het achteraf makkelijk uit de pot. Je kunt andere kruiden zoals rozemarijn toevoegen, maar die drie kruiden zijn de basis.

Een andere regel: verpest edele etenswaren als coq-au-vin niet met mayonaise uit de supermarkt. Handgeklopte mayonaise zet je in een handomdraai (of met een draai van de mixer) op tafel en smaakt zoveel beter. Heb je nodig: eieren, natuurazijn, lauw water, scherpe mosterd, arachideolie, peper en zout. Je kunt altijd een toefje yoghurt toevoegen voor een iets frissere, magerdere smaak.

Ingrediënten

2 personen
  • kastanjechampignons
    250 250 g
  • aardappelen
    400 400 g
  • wortelen
    2 2
  • gele ui
    0.5 0,5
  • Frans piepkuiken
    1 1
  • gezouten spekblokjes
    50 50 g
  • verse zilveruitjes
    50 50 g
  • rode wijn
    250 250 ml
  • mosterd
    0.5 0,5 eetlepel(s)
  • veenbessenkonfijt
    0.5 0,5 eetlepel(s)
  • bouquet garni (een paar takjes tijm, peterselie en een laurierblad)
    1 1
  • bloem
    1 1 eetlepel(s)
  • boter
  • olijfolie
  • zout en peper
  • bakpapier
kastanjechampignons 250 g
aardappelen 400 g
wortelen 2
gele ui 0.5
Frans piepkuiken 1
gezouten spekblokjes 50 g
verse zilveruitjes 50 g
rode wijn 250 ml
mosterd 0.5 eetlepel(s)
veenbessenkonfijt 0.5 eetlepel(s)
bouquet garni (een paar takjes tijm, peterselie en een laurierblad) 1
bloem 1 eetlepel(s)
boter
olijfolie
zout en peper
bakpapier
Ingrediënten kopiëren

Bereiding

Stap 1

Snijd de champignons in vier. Zijn het grote exemplaren, dan snijd je ze best in zes. Snijd de wortel in plakjes van 1 tot 2 cm (schillen hoeft niet). Snipper de ui fijn. Verwijder de buitenste schil van de zilveruitjes.

Stap 2

Smelt een klontje boter in een grote pot (groot genoeg voor de kip en groenten). Kleur de kip 1 tot 2 min. per kant op hoog vuur. Haal uit de pan. Voeg de spekblokjes en ui toe. Roerbak tot de ui glazig is. Voeg vervolgens de champignons, wortel en zilveruitjes toe en laat 2 tot 3 minuten stoven op middelhoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper, voeg de bloem toe.

Stap 3

Schik de kip op de groenten en bevochtig met de rode wijn. Voeg de mosterd, veenbessenkonfijt en het kruidentuiltje toe. Laat minstens 2 uur sudderen op zacht vuur met deksel op de pot.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 200 °C en bedek een bakplaat met bakpapier.

Stap 5

Snijd de aardappelen in wedges (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met wat olie. Rooster 20 tot 25 minuten in de oven tot de wedges goudbruin zijn. Schep halverwege eens om. Haal uit de oven en kruid met zout.

Stap 6

Serveer de coq-au-vin met de aardappelwedges. Smakelijk!

Tip

Of toch maar bestellen?
Maar dan geen takeaway die op je maag blijft liggen, wel een gezonde, kraakverse Belgische maaltijdbox van Foodbag. Dit recept komt uit de koksmuts van Foodbag-chef Deborah, specialist in de klassieke keuken – van bearnaisesaus tot stoofvlees. Maar in elke box zit telkens een nieuwe verrassing. Elk recept bevat lokale ingrediënten, maar is geïnspireerd op verschillende wereldkeukens. Je kunt bestellen zonder abonnement. Alle ingrediënten worden vers en gekoeld aan huis geleverd mét recept zodat jij enkel nog de potten op het vuur moet laten sudderen.

Recept door
Foodbag Meer recepten