Ga naar de inhoud
166-167 Koreaanse aubergines met lente-uitjes & sesamrijst (vegan) ©David Loftus
David Loftus

Koreaanse aubergines met lente-uitjes & sesamrijst

Door Rukmini Iyer

Je kan Rukmini Iyer gerust de koningin van de bakplaat noemen. Ze publiceerde al verschillende kookboeken waarin ze de oven het werk laat doen. Haar 75 allerlekkerste recepten verzamelde ze nu in een limited edition, ‘Dé bakplaat’ genoemd.

In de traditionele Koreaanse versie van dit gerecht worden de aubergines zeven minuten gestoomd voor je ze door de chilipeper-sesamdressing schept. Hier laat Rukmini de oven de aubergines stomen, terwijl de basmatirijst en prei eronder garen. Dit maakt het een eenvoudig en vullend eenpansgerecht. Gochugaru, of Koreaanse chilivlokken, zijn online of bij de toko verkrijgbaar en ze maken hier echt een groot verschil. Heb je eenmaal een potje in huis, dan zul je zien dat je het overal overheen strooit (probeer het zeker eens met roerei).

Reken 15 minuten voorbereidingstijd, en dan een half uurtje in de oven.

 

Uit: Dé Bakplaat, Rukmini Iyer, L&M Books, 2023