Ga naar de inhoud
Omgekeerde peren & walnoottaart
Elena Heatherwick

Omgekeerde peren & walnoottaart

Door Julius Roberts

De Engelse Julius Roberts is behalve chef-kok ook boer, op zijn boerderij in Dorset. Hij publiceerde met The Farm Table een kookboek waarin hij zijn passie voor duurzaamheid, dierenwelzijn, tuinieren en de seizoenen combineert. Naast verhalen over zijn leven op de boerderij, staan er honderd gerechten in het boek, gebundeld per jaargetijde.

Over zijn recept voor omgekeerde peren & walnoottaart vertelt Julius Robert het volgende: “Ik ben dol op een lekkere vruchtentaart en dat is deze zeker. Sappig, vochtig en verrassend licht, maar bovenal niet al te zoet. De cakebodem zit boordevol warme aroma’s van de specerijen, terwijl de walnoten voor een aardse, voldoening gevende crunch zorgen. De peren worden eerst gegaard in een karamel tot ze zoet en zacht zijn. Daarna schenk je het beslag erover en bak je de taart feitelijk ondersteboven.

“Eenmaal gebakken stort je de taart zodat de cakebodem weer onder komt en de karamel tussen de stukjes fruit door in de cake sijpelt. Het enige wat deze taart nog nodig heeft, is een schep crème fraîche en je zult gelukkig zijn. Deze taart blijft een paar dagen goed, mits je hem goed afgedekt houdt. Warm eventuele overgebleven stukken op in een matig warme oven (140 °C), wat hem weer tot leven brengt.”

 

Uit: The Farm Table, Julius Roberts, Fontaine Uitgevers, september 2023