Ga naar de inhoud
Terug naar overzicht
Tajine Mrouizia, met lam, rozijnen en saffraan
©Studio Greenjack

Tajine mrouzia, met lam, rozijnen en saffraan

Door Hakim Chatar

Vorig jaar greep Hakim Chatar net naast de titel van Celebrity MasterChef. Hakim kan niet enkel lekker koken, hij is van vele markten thuis. Zo is hij dj en televisiemaker en runt hij een boekingskantoor voor jonge muzikanten. Zijn gloednieuwe kookboek ‘Ras el Hakim’ (vrij vertaald: het hoofd van Hakim) gunt je een blik in zijn favoriete keuken: de Marokkaanse. Hij vermengt die met een vleugje Belgische flair.

Naast véél kruiden (ras el hanout, komijn, gember, kaneel, …) heb je voor deze gerechten ook passie en flair nodig, veel brood én geduld. Je zal beloond worden met perfect versmolten smaken in een perfecte tajine.

Over dit recept voor tajine vertelt Hakim Chatar: “Tajine mrouzia is een traditioneel Marokkaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Berbertradities van Noord-Afrika en vaak geassocieerd wordt met het Eid al-Adha of het Offerfeest. Het gerecht combineert zoete en hartige smaken door het gebruik van lamsvlees, kruiden zoals kaneel, gember en saffraan, en zoete ingrediënten zoals honing, rozijnen en amandelen. In de eeuwenoude Berbercultuur symboliseert tajine mrouzia de zoetheid van het leven, vooral tijdens religieuze feestdagen. Door de jaren heen heeft het gerecht zich ontwikkeld en aangepast aan verschillende regionale smaken en voorkeuren in Marokko. Vandaag is en blijft tajine mrouzia een geliefd gerecht dat vaak wordt bereid tijdens speciale gelegenheden en feestdagen, en een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse culinaire traditie.”

 

Uit: Ras el Hakim, familierecepten en snacks uit mijn Marokkaanse keuken, Hakim Chatar, uitgegeven bij Lannoo, 160 p, 27,99 euro, augustus 2024