Ga naar de inhoud
rv

Graanmarkt 13

Antwerpen

Informatie

Graanmarkt 13,
Antwerpen
Routebeschrijving Bezoek website

‘Tomorrow is so far away’: het staat nog altijd op de servetten. Dat was ook al zo toen we hier vroeger kwamen eten. Seppe Nobels zette het restaurant op de kaart met zijn eigenzinnige groentekeuken, toen nog ongewoon. Nadat hij in 2021 vertrok, deemsterde het restaurant wat weg. Tot de eigenaars onlangs lieten weten dat ze een andere weg hadden gekozen: een eenvoudige keuken met Belgische kost en Provençaalse toetsen. ‘La cuisine de mamie’ noemen ze het. Hun nieuwe ladychef Chollada Phimharua komt uit Thailand, leerde hier onze keuken kennen, én bestiert een uitsluitend vrouwelijk keukenteam.

Hier hoeven we geen vijf bordjes te sharen die ‘op het ritme van de keuken op tafel belanden’. Thank God. Gewoon twijfelen over garnaalkroketten (19), en dan toch kiezen voor melanzane (21) en witlof met ham (17). Dat laatste klinkt vreemd als voorgerecht, maar valt minder zwaar dan verwacht, met witlof in de hoofdrol, ingepakt in reepjes ham en afgewerkt met truffel en parmezaan. Verrassend en smaakvol. De aubergine is boterzacht, en komt met tomatensaus, burrata en parmezaan.

Bij de hoofdgerechten primeren klassiekers: steak, ribbetjes, kabeljauw, fazant of open lasagne van kreeft. Geen vegetarische optie. Het wildseizoen ging net van start, en dus wordt het fazant (27). Die komt met groene kool, porcini-olie en aardappelkroketjes. Fazant durft al eens te droog uitvallen, maar niet zo bij chef Phimharua. We genieten van een ruime en sappige portie, en krijgen niet genoeg van de smeuïge kroketjes.

Kleine teleurstelling: de keuze in wijnen per glas beperkt zich tot één wit, één rood en één rosé. Bij wild hoort iets speciaals, en dus wordt het dan maar een fles.

We wanen ons in een Parijse bistro, met het donkere meubilair, de witte tafellakens en papieren onderleggers, het zilveren bestek en
de klassieke koffiekopjes. Maar waar Parijse obers gekend zijn voor hun norsheid, is het hier een jong team dat ons de hele avond in de watten legt, op een vriendelijke en professionele manier.

Vroeger was Graanmarkt 13 een voortrekker, en dat is het niet meer. Ondertussen kwamen er een hoop andere vernieuwers bij. Voor wie het dan eens gewoon en lekker mag zijn, is dit zeker een fijn adres om neer te strijken, en dat voor een eerlijke prijs.

Door Marian Kin

 

Info

Open van dinsdag tot zaterdag voor lunch en diner

Rekening

Ik betaalde 212,50 euro voor twee voor- en twee hoofdgerechten, een glas champagne en een negroni, een fles wijn, thee en koffie.

Onze score

Prijs/kwaliteit ****

Eten ****

Bediening ****

Atmosfeer ****