Ga naar de inhoud
Meteor
Meteor

Meteor

Heffen

Informatie

Sint-Amandusstraat 5,
Heffen
Routebeschrijving Bezoek website

Sinds ik bij Magma gegeten heb, ben ik grote fan van chef Maarten Van Essche. Hij maakt eten voor de maag, het hart en de ziel. Vol positieve energie, vanuit een filosofie van duurzaamheid. Ik was bijna bang om aan te schuiven in zijn nieuwe zaak Meteor, want zou onze eetervaring nog net zo indrukwekkend zijn?  De ontvangst was alvast erg goed. We hoorden twee magische woorden die ons meteen gunstig stemden. Vier eigenlijk. ‘A la carte’ en ‘negroni’. Meer hoeft dat niet te zijn.

De oude pastorie die Van Essche heeft ingenomen, werd niet overgerestaureerd. De muren zijn ruw witgekalkt, het licht is gedempt, er liggen stapeltjes houtblokken. Het is een omgeving waar je sereen van wordt, verweerd maar verfijnd.

Bij onze witte negroni (zonder de rode bitterlikeur, met een eigen kruidenmengeling, 12 euro) bestellen we gegrilde worteltjes met een walnootdip (9,5). Het is een geel-oranje schilderijtje. Van Essche houdt van een vuurkeuken en levert smaakbommetjes met rokerige toetsen. Dat proef ik in mijn voorgerecht: een zuurdesemtoast met champignons en een kaas-crème (18,5), intens en overweldigend. Tafelgenoot gaat voor de subtielere smaken van coquilles en savooikool (21) en vindt het helemaal prima. Rondom ons zien we vriendengroepen en koppels. Vaak jonge mensen. Ze willen weten wat duroc betekent, of wat bouchots zijn. Niks mis met vragen; het creëert een aangename sfeer van proeven, ontdekken en genieten. De roodbaars met mosseltjes en pistache (36), met een knapperig vel en een smeuïge puree, zorgt voor een explosie. De gebrande prei met wilde champignons en knolselder (29) biedt een veelheid aan structuren en is fris en rijk.

Er is geen plaats meer voor dessert, we zijn ‘voldaan’. Een ouderwets woord, maar het zegt goed wat Meteor met ons heeft gedaan. We hadden een fijn etentje, in een aangename omgeving. Misschien minder manifest modern en conceptueel dan Magma, maar culinair net zo boeiend. Het was wat je van een avond uit verwacht. Zo simpel kan het soms zijn.

Lene Kemps

De rekening

Wij betaalden 181 euro voor twee negroni’s, een aperitiefhapje, twee voor- en hoofdgerechten, twee glazen oranje wijn (Kleinknecht, 10,5 euro), twee niet-alcoholische drankjes, (17 euro) en water (5 euro).

Onze score

Eten ★★★★ ☆

Bediening ★★★★☆

Atmosfeer ★★★★☆