Ga naar de inhoud
Nightshop
Marc Baert

Nightshop

Brussel

Informatie

Vlaamsesteenweg 167,
Brussel
Routebeschrijving Bezoek website

“De gemiddelde leeftijd is hier 29”, zegt vriend Bart. Waarom het zo’n vreemd gevoel is om omringd te zijn door zoveel jonge mensen weet ik niet, maar ik zie het als de verdienste van sommelier en Nightshop-bezielster Jocasta Allwood dat ze erin geslaagd is om van haar wijnbar een bruisende en energieke plaats te maken.

Wat een plezier om hier binnen te komen: een lange, industriële ruimte die vroeger een garage was, met een gigantische betonnen toog en een massa tafeltjes, krukjes en stoelen. De wijn is uitgestald op metalen rekken, of ligt in kartonnen dozen langs de muur gestapeld. Overal branden kaarsen. Niets in dit concept zegt ‘klassiek restaurant’.

We zijn vergeten te reserveren en dus wachten we eerst even, tussen de koeltoog en de kapstok gepropt, maar zelfs dat is aangenaam. Er valt genoeg te zien en te drinken. Op de kaart staat bier van spontane gisting, lambiek en cider, enkele cocktails, en veel wijnen per glas (vanaf 6 euro). Rondom ons zien we veel flessen op tafel, en ijsemmers. De wijnen zijn natuurlijk en biodynamisch. De aanbevelingen gebeuren spontaan en ongedwongen. “Waar hebt u zin in? Rood en fris? We hebben een fles koud staan.”

De eetkaart is beperkt, negen schoteltjes om te delen, twee bordjes kaas en twee dessertjes. We worden hebberig en bestellen alsof we hongerige beren zijn. Wel drie borden, en kaas toe. Alles is verrassend, elk gerechtje smaakt. Hoogtepunten zijn een flatbread met ansjovis, zoete gekonfijte ui en olijven (13,5 euro). Of een bordje sint-jakobs-vruchten met gefermenteerde tomaten en bloemkoolgruis (17). Om van de kaas nog maar te zwijgen. Bij de gorgonzolacrème met het chili-honingbroodje (11,5) likken we letterlijk het kommetje uit. ’t Is dat niemand ons ziet achteraan in die garage, bij kaarslicht. Nonchalant, gezellig en heerlijk; wat een zalige plaats.

Lene Kemps

De rekening

Wij betaalden 100 euro voor een natuurlijk parelende oranje wijn, vier glazen rood, drie borden om te delen en kaas.

Onze score

Eten ★★★★★

Bediening ★★★★☆

Atmosfeer ★★★★☆