Focaccia met vijgen, tijm en sjalot
-
46
minuten
Het recept van deze week staat in teken van stretchen en plooien. Geen zorgen, dit heeft niets te maken met een yogapose of post-run stretch routine, maar alles met deeg — meer bepaald focacciadeeg.
De ‘stretch and fold’-techniek is een geniale manier om gluten te ontwikkelen zonder intensief te kneden. Dit geeft je een luchtig, elastisch deeg dat de basis vormt voor die perfecte focaccia: krokant aan de buitenkant, zacht en luchtig vanbinnen. Het mooie? Het is zo eenvoudig dat iedereen het kan.
Met dit basisrecept voor focaccia kun je echt alle richtingen uit. Je bakt hem zo, zonder topping, en belegt hem achteraf met je favoriete kaas of serveert hem met olijfolie en een dip. Je kunt hem ook met lekkere toppings beleggen voordat hij de oven in gaat. Hier wordt hij versierd met plakjes verse vijgen, geritste tijm en sjalot. Een lekkere combinatie van zoet en hartig. Maar eender wat is mogelijk. Denk aan gorgonzola en walnoten voor een intense smaakexplosie. Of de klassieker rozemarijn en grof zeezout. Waarom geen olijven, ansjovis en citroenzeste als ode aan de mediterrane zon? Je kunt eindeloos experimenteren, zolang het deeg maar goed is. Dus, stretchen, plooien, rusten en bakken!