Ga naar de inhoud
Laura Edwards

Kleverige garnalen met honing

Door Georgina Hayden

Ze werkte twaalf jaar voor Jamie Oliver, maar kreeg de liefde voor koken al mee als kind. Georgina Hayden woonde boven de Grieks-Cypriotische taverne van haar grootouders in Londen en leerde daar de mediterrane keuken kennen.

Haar nieuwe boek ‘Grieks!’ noemt ze zelf eerder ‘Grieks! Achtig’. Eigenlijk zijn het gewoon ongecompliceerde gerechten met een knipoog naar de Grieks-Cypriotische genen van Georgina Hayden. Het is vooral een ideale manier om je alvast voor te bereiden op de komende zomer, en te dromen van lange avonden buiten met een rijkgevulde tafel.

Over het recept voor kleverige garnalen zegt ze in de inleiding: “Ik heb tijdens mijn onderzoek voor Nistisima (mijn vorige boek) in het boek Culinaria Griekenland van Marianthi Milona een variatie op dit recept ontdekt. Ik had nog nooit gehoord van garnalen die met honing worden gebakken en was geïntrigeerd. Bovendien had ik nog nooit vissaus in Griekse gerechten gezien. Na veel onderzoek kwam ik erachter dat het waarschijnlijk verwijst naar garum, een gefermenteerde vissaus die in het Oude Griekenland en Rome werd gebruikt. Er zijn vandaag de dag nog steeds mensen die hun eigen versie maken. Hij verschilt niet veel van de gangbare vissaus in de Zuidoost- Aziatische keuken (of zelfs met worcestersaus). Dit echt verrukkelijke, snelle recept is bij ons thuis een nieuwe favoriet.”

Uit: Grieks! Recepten voor elke dag, Georgina Hayden, uitgegeven bij Good Cook, 288 p, 27,50 euro, april 2024