Ga naar de inhoud

Kalkoenballetjes met pastinaakpuree

Door Foodbag

Winters comfortfood, met extra veel groenten voor een gezonde start van het nieuwe jaar. In dit recept van voedingsdeskundige Sandra Bekkari zit pastinaak in de puree en vervangt kalkoengehakt het klassieke varkens- of rundergehakt.

“Dit is een recept volgens de Sana-methode”, vertelt voedingsdeskundige Sandra Bekkari. “Het Sana-zevenstappenplan is de leidraad voor een gezonde, energieke levensstijl. Een van die stappen luidt: eet meer groenten. Door pastinaak te verwerken in de puree, zoals in dit recept, voeg je ongemerkt extra vitaminen toe.”

Ingrediënten

4 personen
 • aardappelen
  600 600 g
 • pastinaken
  2 2
 • plantje bio-basilicum 

  1 1
 • kalkoengehakt
  600 600 g
 • kerstomaatjes
  350 350 g
 • knoflook
  2 2 teentje(s)
aardappelen 600 g
pastinaken 2
plantje bio-basilicum 
 1
kalkoengehakt 600 g
kerstomaatjes 350 g
knoflook 2 teentje(s)
Ingrediënten kopiëren

Bereiding

Stap 1

Snijd de aardappelen en pastinaak in stukken van zo’n 3 cm. Schillen hoeft niet. Zet net onder water met een flinke snuif zout en kook in 15 tot 20 minuten gaar.

Stap 2

Hak het basilicum fijn. Meng de helft onder het gehakt en kruid met zout, zwarte peper en eventueel wat verse en gedroogde kruiden. Rol drie balletjes per persoon.

Stap 3

Halveer de kerstomaten.

Stap 4

Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en korst de balletjes langs alle kanten aan op hoog vuur. Verlaag het vuur naar middelhoog en voeg de kerstomaten toe. Pers de knoflook erbij en kruid met de rest van het basilicum, zout en zwarte peper. Laat pruttelen met een deksel op de pan tot de kerstomaatjes poffen en de balletjes gaar zijn.

Stap 5

Giet de aardappelen en pastinaak af en stamp, samen met een scheutje melk, tot een smeuïge puree. Kruid met nootmuskaat, zout en zwarte peper.

Stap 6

Serveer de balletjes en gepofte kerstomaten met de pastinaakpuree.

Tip

Of maak het jezelf makkelijk met de Sana-maaltijdbox van Foodbag
Begin het nieuwe jaar goed met een gezonde, kraakverse Belgische maaltijdbox van Foodbag. Dit Sana-recept komt uit de koksmuts van Foodbag-chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. Je kunt kiezen voor de Sana-maaltijdbox of voor een van de andere gevarieerde boxen. Je kunt bestellen zonder abonnement. Alle ingrediënten worden vers en gekoeld aan huis geleverd mét recept zodat jij enkel nog de potten op het vuur moet laten sudderen.

Recept door
Foodbag Meer recepten