Oranges de Berkane met kruiden en pistachenoten
Door Hakim Chatar
Vorig jaar greep Hakim Chatar net naast de titel van Celebrity MasterChef. Hakim kan niet enkel lekker koken, hij is van vele markten thuis. Zo is hij dj en televisiemaker en runt hij een boekingskantoor voor jonge muzikanten. Zijn gloednieuwe kookboek ‘Ras el Hakim’ (vrij vertaald: het hoofd van Hakim) gunt je een blik in zijn favoriete keuken: de Marokkaanse. Hij vermengt die met een vleugje Belgische flair.
Naast véél kruiden (ras el hanout, komijn, gember, kaneel, …) heb je voor deze gerechten ook passie en flair nodig, veel brood én geduld. Je zal beloond worden met perfect versmolten smaken in een perfecte tajine.
Over deze oranges de Berkane vertelt Hakim in zijn boek: “Mijn vader komt uit Berkane, een stad in het noordoosten van Marokko. De stad staat bekend om haar creatieve geesten en rariteiten, en ik ben duidelijk een product van die omgeving. Maar er zijn in Berkane ook uitgestrekte sinaasappelboomgaarden waar de allersappigste sinaasappelen groeien. Dankzij de vruchtbare grond en het gunstige klimaat in de regio groeien citrusvruchten hier uitstekend. De sinaasappels uit Berkane zijn beroemd om hun sappigheid, zoetheid en intense smaak, en worden vaak gebruikt in diverse culinaire gerechten, sappen en desserts. Dus als je op zoek bent naar een verfrissend bijgerecht, heb ik er eentje met heerlijke sinaasappels voor je. Met dank aan mijn vader.”
Uit: Ras el Hakim, familierecepten en snacks uit mijn Marokkaanse keuken, Hakim Chatar, uitgegeven bij Lannoo, 160 p, 27,99 euro, augustus 2024