Skip to content
Amber Vanbossel

Spaghetti met diepgroene palmkoolsaus

Door Louise De Brabandere

Laatst vroeg iemand mijn vijfjarige zoon naar zijn favoriete groente. Zonder nadenken rolde er ‘broccoli’ uit zijn mond. Hij doelde meer specifiek op zijn lievelingspasta met broccoli, ansjovis en kappertjes. Wat kan ik zeggen, hij stamt af van een lange lijn van hartige eters, het zit in ons bloed. Op restaurant kiezen tussen een voor- of nagerecht is een no-brainer.

Deze week verwerk ik een andere koolsoort, palmkool, in een hopelijk even verslavend pastagerecht. Verwar deze diepgroene saus niet met een pesto, ze heeft een veel mildere, groenegroentesmaak. Akkoord, alle ingrediënten voor een pesto zijn aanwezig, maar worden op een andere manier ingezet. Zo blend ik de rauwe knoflook niet mee met de palmkool, maar bak ik hem samen met een snuf chiliflakes knapperig in een flinke geut extra vierge olijfolie, die als topping over het gerecht gaat. De palmkoolsaus is lekker op zichzelf, maar de intense knoflookolie maakt dit gerecht dat tikje interessanter en iets minder braaf. Ook de noten spelen en aparte rol. Ik bak ze samen met panko tot een crunchy mengsel dat textuur geeft en de gladde saus uitbalanceert.

Palmkool koopt u op de boerenmarkt, biowinkel of goed gesorteerde groentewinkel. Vindt u geen palmkool, gebruik dan gerust zijn broertje met krullen; de boerenkool.