Ga naar de inhoud
Viskofta in tomaat- en kardemomsaus
Andrew Scrivani/The New York Times

Viskofta in tomaat- en kardemomsaus

Door Yotam Ottolenghi - The New York Times

Yotam Ottolenghi vertelt over dit recept: “Een paar jaar geleden was ik voor een tv-programma in de Marokkaanse havenstad Essaouira. De ochtend na de opnames ging ik met een paar vissers mee op hun piepkleine houten bootje op zoek naar sardientjes. Binnen een paar minuten hadden mijn gastheren net genoeg om voor mij het ontbijt te maken dat ze elke ochtend na uren op zee voor zichzelf bereidden.”

“Ze fileerden de sardines met hun blote handen, hakten ze fijn en voegden er gekonfijte citroen en wat kruiden aan toe. Daarna maakten ze balletjes van het mengsel en kookten die op een gasstelletje in een saus van geraspte tomaat en knoflook. De visballetjes en de saus smaakten hemels.”

“Deze viskoftas lijken misschien bewerkelijk, maar laat je niet afschrikken. Stressloos koken gaat niet altijd over ‘gemakkelijk’ gaat, maar over ‘gemak’; het gaat niet over een gerecht maar over een gemoedstoestand. Voor mij betekent dat: een intiem moment creëren in de keuken.”