Zoete aardappel met harissa-zure room en lamsgehakt
Door Louise De Brabandere
Pof eens een aantal zoete aardappelen te veel. En gebruik ze dan om in een handomdraai een voedzaam en lekker gerecht op tafel te zetten. Of wat had je gedacht van dit recept: zoete aardappel met harissa-zure room en lamsgehakt. Tast toe!
Ingrediënten
-
zoete aardappel400 400 g
-
olijfolie of boter
-
peper en zout
-
zure room150 150 ml
-
harissa1 1 theelepel(s)
-
pompoenpitten2 2 eetlepel(s)
-
lamsgehakt200 200 g
-
kaneelpoeder0.5 0,5 theelepel(s)
-
komijnpoeder0.5 0,5 theelepel(s)
-
chiliflakes1 1 snuifje(s)
-
zeste van onbespoten citroen0.5 0,5
-
lente-uitjes, versnipperd2 2
-
handje koriander
olijfolie of boter
peper en zout
zure room 150 ml
harissa 1 theelepel(s)
pompoenpitten 2 eetlepel(s)
lamsgehakt 200 g
kaneelpoeder 0.5 theelepel(s)
komijnpoeder 0.5 theelepel(s)
chiliflakes 1 snuifje(s)
zeste van onbespoten citroen 0.5
lente-uitjes, versnipperd 2
handje koriander
Bereiding
Gepofte versie
Stap 1
Verhit de oven voor op 200°C. Prik de zoete aardappel met een vork in en pof hem net gaar. Afhankelijk van de grootte duurt dit 40 tot 60 min. Laat hem niet te lang in de oven zitten, want dan krijgt u een papje. Controleer af en toe met een prikker.
Stap 2
Laat de aardappelen helemaal afkoelen en snijd in dikke plakken.
Stap 3
Verhit een klontje boter in een pan en bak de aardappelschijfjes aan beide zijden krokant. Kruid met peper en zout.
Geroosterde versie
Stap 1
Verhit de oven voor op 210°C. Schil en snijd de zoete aardappel in wedges. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en rooster op een metalen bakplaat in ongeveer 20 min. goudbruin.
Stap 2
Meng de zure room met harissa en kruid met peper en zout. Rooster de pompoenpitten in een droge pan op een matig tot zacht vuur tot ze hoorbaar poffen. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Stap 3
Verhit een klontje boter in een pan en roerbak het lamsgehakt in enkele minuten gaar. Kruid met kaneelpoeder, komijnpoeder, chilivlokken, peper en zout.
Stap 4
Smeer de zure room uit over een bord, schik er de zoete aardappelpartjes over en werk af met het lamsgehakt, de pompoenpitten, citroenzeste, lente-ui en koriander. Ook lekker op kamertemperatuur.