Ga naar de inhoud
Fong Mei
Marian Kin

Fong Mei

Antwerpen

Keuzestress is een zacht woord voor wat ik ervaar als ik de menukaart opensla bij Fong Mei. Maar liefst 37 pagina’s, met vaak tien gerechten per pagina, begin daar maar eens aan.

Achteraan in de dikke plastic farde prijken drie recensies van meer dan tien jaar geleden. Meteen valt mijn oog op de titel ‘De beste dim sum van Antwerpen’. In 2012 werd het Fong Mei door Gault & Millau zelfs uitgeroepen tot beste Chinees restaurant van het land. Zou het dat vandaag nog zijn?

Zeg ‘dim sum’, en ik spits mijn oren. Omdat er 34 verschillende dim sum op de kaart staan, vraag ik  of het dim sum voorgerecht (9) dan een selectie is van hun favorieten? Ja, ja, zegt de eigenaar snel. Al snel beklaag ik me mijn intellectuele luiheid als er een bordje op tafel verschijnt met twee gestoomde dim sums, maar ook drie gefrituurde hapjes, waaronder een mini-loempia. Dat lijkt verdacht veel op een portie gemengd.

Dat is dan ook de enige gelijkenis met een Belgische eettent, want voor de rest waan je je hier in China. Zeker de helft van de gasten zijn Chinezen. Aquaria vol tropische vissen zorgen voor het decor, samen met lampions en de ietwat koude verlichting. De vloer is een beetje vettig en eten doe je hier op papieren tafellakens. Maar het restaurant zit goed vol. We zitten dan ook in het hartje van de Chinese wijk, in de wat dodgy Van Arteveldestraat.

We nemen soep (6,80 of 5,50) vooraf. Na de dim sum volgt inktvis in kungpo saus (18,50) en kip in zoetzure saus (16,50), en daarmee eten we ons meer dan rond. Alles smaakt, de man uit Hong Kong die een sappige mix van Nederlands en Engels spreekt is gehaast maar vriendelijk. Toch zou het me verwonderen als dit vandaag nog altijd het beste Chinese restaurant van het land is. Daarvoor is de inktvis net iets te taai, en de soep wat te flauw. (Marian Kin)

 

Info

Gesloten op donderdag

 

Rekening

Ik betaalde 82,30 euro voor twee soepen, twee porties dim sum, twee hoofdgerechten met gebakken rijst, een biertje en een liter water.

 

Onze score

Bediening: ***

Atmosfeer: **