Ga naar de inhoud

Hong Jiao zi of dumplings met rode biet

Dumplings met rode biet
© Eva Beeusaert

Dumplings staan steevast op het menu tijdens Chinees Nieuwjaar, die door hun vorm symbool staan voor een uitwisseling tussen het nieuwe en het oude.

Chef Mico Cheung, van Mico & Jon: “Niet alleen samen eten is belangrijk, als de omstandigheden het toelaten koken we ook graag samen.” Dumplings zijn daarvoor het ideale ­gerecht: de vorm lijkt bovendien op oude Chinese muntstukken – een elegante manier om elkaar rijkdom te wensen. “Ik leerde zelf pas dumplings maken toen ik al in België woonde, hoewel mijn vader chef is en ze goed kan maken. Maar op het moment dat hij het mij wilde leren, had ik er geen zin in”, lacht ze. Uiteindelijk ging ze te rade bij haar tante, die bijna elke dag van het jaar dumplings maakt. “Je kunt het deeg kant-en-klaar kopen, maar het is echt niet moeilijk om ze zelf te maken, en dan kun je er een draai aan geven.”

Cheung kleurt haar dumplings rood met sap van rode biet en dat is in de Chinese cultuur een logische keuze. “Rood is de kleur van het geluk, daarom worden er rode envelopjes met geld uitgedeeld. Wel alleen door wie getrouwd is; zolang je niet ­gehuwd bent, blijf je envelopjes krijgen.”