Ga naar de inhoud

Dahl met geroosterde pompoen en mangochutney

Dahl met geroosterde pompoen en mangochutney
© Amber Vanbossel

Dahl (of dal) is een gerecht dat diepgeworteld is in de Indiase eetcultuur. Het woord ‘dahl’ verwijst naar peulvruchten zoals linzen, kikkererwten of mungbonen, en vormt de basis van een van de meest geliefde comfortfoodmaaltijden in Zuid-Azië.

Deze stoofpot is het perfecte voorbeeld dat comfortfood niet altijd vettig of ongezond hoeft te zijn. Linzen, de ster van dit gerecht, zitten boordevol eiwitten, vezels, ijzer en andere essentiële voedingsstoffen. Ze zijn licht verteerbaar en vormen een uitstekende plantaardige proteïnebron. Bovendien is dahl snel klaar, en ideaal voor big batch cooking, om in te vriezen of later op te warmen. Het is perfect voor drukke dagen wanneer je even geen tijd hebt om te koken, maar toch iets huisgemaakts wilt eten.

Ik hou van toppings, in eender welk recept. Ze creëren gelaagdheid in smaak en maken stoofpotten zoals deze minder eentonig. Denk aan geroosterde groenten, noten en zaden, of verse kruiden. Hier voegt geroosterde pompoen een zoete, aardse toets toe die contrasteert met de rijke, hartige linzen. De zoet-tropische smaak van de spicy mangochutney tilt het gerecht naar een hoger niveau. Een ware smaakexplosie die bewijst dat plantaardig eten verre van saai is.