Ga naar de inhoud
Deze pittige vegetarische roerbak is een supersnelle umamibom
Amber Vanbossel

Pittige roerbak met Thaise basilicum

Door Louise De Brabandere

Simpel, in het seizoen en vegetarisch of vegan: Louise De Brabandere gooit drie troeven in de blender.

Aziatisch koken, en vooral Thais koken, staat voor snelheid en efficiëntie. De keuken is bekend voor zijn curry’s en stir-fries (roerbak). Bij die laatste wordt op een korte tijd, over hoog vuur en met specifieke ingrediënten veel smaak gecreëerd waarbij een perfecte balans wordt gezocht tussen zoet, zuur, zout, bitter en umami. Smaakbommetjes zoals sojasaus, vissaus en oestersaus geven eenvoudig geroerbakte groenten en rijst tonnen punch.

Deze vegetarische roerbak is geïnspireerd op pad krapow, een stir-fry waarbij vlees geroerbakt wordt met Thaise basilicum, knoflook, chili en bovengenoemde smaakmakers, afgewerkt met een spiegelei. Mijn vertaling vervangt vlees door tofu, champignons en groene boontjes, maar door de saus komt het gerecht heel sterk in de buurt van de originele versie.

Thaise basilicum heeft een anijsachtig aroma en geeft dit gerecht zijn karakteristieke smaak. De blaadjes zijn stevig genoeg om aan warme gerechten toe te voegen zonder dat ze volledig verdwijnen. Het kruid is hier absoluut een meerwaarde, maar vind je er geen, werk het gerecht dan helemaal op het einde af met gewone basilicum of koriander. Mango is optioneel en niet authentiek, maar biedt een welgekomen zoete verfrissing voor dit pikante gerecht.

Deze pittige vegetarische roerbak is een supersnelle umamibom
Pittige roerbak met Thaise basilicum